Izaberite stranicu

Са благословом Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, на „Духовним вечерима суботом“ у Горњем манастиру Острог на Михољдан, у суботу 12. октобра, представљена је књиге Жељка Пржуља „Владика, слава му и милост”.

О књизи су говорили протојереј Радмило Чизмовић, јеремонах Владимир Палибрк, Александар Вујовић, професор Цетињске богословије и аутор Жељко Пржуљ.

Свештеник Чизмовић је казао да се Жељко Пржуља у књизи „Владика, слава му и милост” умотао у вријеме Светога Василија, 17 вијек, што није било ни мало једноставно:

“То је вријеме турске окупације, вријеме када су латини около роворили и подметнули Светом Василију, слава му и милост, два писма као да је хтио да се припоји Римокатоличкој унији”, рекао је отац Радмило истичући да је брат Жељко у роману лијепо укомпоновао одређене ствари и ситуације.

Говорећи о књизи, јеромонах Владимир Палибрк је истакао да није лако говорити о Светом Василију, треба бити у љубави са њим јер се жива личност Бога и његових светитеља открива у љубави и дају нам спознају себе, само ако смо у љубави са њима:

“Несумњиво да је и наш аутор Жељко имао љубав према Светом Василију и приступио је таквом дивном дијелу да напише и остави иза себе једно свједочанство писмено о дивном светитељу Острошком.”

Подсјетивши на ријечи Св. Јована Богослова који је пишући, завршавајући Јеванђеље, своје свједочење о Христу Богу васкрслом и оваплоћеноме, рекао да ни кад би могла да се запишу сва чудеса која је Христос учинио, ни у сами свијет не би могле да стану књиге које свједоче о томе, отац је казао да и сва чудеса Светог Василија не би могла да се запишу у сав овај свијет и да говоре о тој великој благодатној снази Светог Василија Острошког Чудотворца:

“О томе колико је он постао благоугодан Богу, колико се он сјединио са Богом, пропустио Бога кроз себе, дозволио Богу да уђе и обитава у њему, и ево већ 340 година да из њега и преко њега чини дивна чудеса, као што је и ово вечерас. Зар ово није чудо? Погледајте колико је људи овдје сабрано, колико људи духовно ужива овдје ноћас под архијерејским омофором нашег Светог Василија”, истакао је отац Владимир Палибрк.

Александар Вујовић, професор Цетињске богословије је казао да је Жељко Пржуља пишући роман „Владика, слава му и милост” наставио дијело великих људи из нашег рода светосавског, јер први човјек који је писао житија светих у нашем роду српском, био је управо Свети Сава који је писао Житије свог оца Стефана Немање:

“А овај роман можемо рећи да је једно Житије Светог Василија Острошког, слава му и милост. Житије које наставља да се пише и које траје, и које ће наставити да се допуњује до краја свијета и вијека.”

Подсјетио је професор Александар Вујовић, да је мало људи који су писали животе Светих Божијих људи:

“Велика је то част и благослов за онога ко крене тим путем, коме Бог отвори духовни вид и духовне очи, и ум и разум, па да запише и настави житије неког светитеља. Овај роман, који описује доста детаља из живота Светог Василија, има и неких детаља који су сигурно откривени Богом и благодаћу Духа Светога и молитвом Светог Василија Острошког”, истакао је између осталог Вујовић, уредник катихетског програма Радио Светигоре.

Он је рекао да је у срце нашег брата Жељка док је писао роман, молио се и размишљао о овој великој васељенској личности, Свети Василије кануо оно што треба да запише и што треба да остане за свједочанство покољењима, и нама, а и онима који долазе.

На крају се сабранима обратио и сам аутор Жељко Пржуља говорећи да је, пошто је завршио књигу, одлучио да благослов за њено штампање тражи од Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. Такође је казао да је о Светом Василију знао, када је почео да пише књигу, онолико колико зна и 99,9% Срба: да је родом из Херцеговине, да има манастир код Никшића гдје долазе људи у разни невољама и да је икона Светог Василија Острошког поред његове славске иконе Светог Јована Крститеља:

“Митрополитов благослов сам чекао шест мјесеци. Роман сам писао четири мјесеца, а благослов сам чекао шест мјесеци, и да нисам добио благослов, роман никад не би био објављен. Хвала Богу дошао је благослов и роман је објављен. Он је ту пред вама и ја се надам да ће онај проценат од 01% Срба који знају више о Светом Василију, повећати барем на 02%. Ако то буде, то је мој успјех и ја сам захвалан.”

Уредник и водитељ Острошких духовних вечери и предавања је др Миодраг Чизмовић.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This