Izaberite stranicu

На данашњи дан, 7. септембра 1566. године у бици за Сигет, који је опсиједала турска војска Сулејмана Величанственог, погинуо је Никола Зрински.

Никола Зрински био је хрватски племић и генерал у служби Хабзбурга. У Европи је постао познат учешћем у бици код Сигета, и данас је један од највећих и најславнијих хероја код Мађара и Хрвата. Успјешно је ратовао и добио велики број битака. За војне заслуге, краљ Фердинанд му је дао Међимурје са утврђеним градом Чаковцем, који се од 1546. године налази у посједу породице Зрински, све до њиховог изумирања (крајем XVII и почетком XVIII вијека).

Султан Сулејман креће са више од 100.000 војника и 200 топова на војни поход с циљем да освоји град који се налазио у срцу Европе, Беч, а затим и цијелу Европу. На том путу се, као препрека, нашло утврђење Сигет. У малом Сигету Зрински се ужурбано припрема за одбрану. Његова војска, састављена од хрватских, мађарских и њемачких војника, која броји око 2.500 војника, потпуно му је одана. Сви су чврсто одлучили да бране утврђење до последњег војника. Опсада је трајала пуних мјесец дана. Како се сигетска војска јуначки бранила и наносила велике губитке турској војсци, велики везир Мехмед-паша Соколовић шаље писмо у којем обећава Зринском да ће му даровати цијелу Хрватску ако му преда Сигет. Никола Зрински одбија ту понуду. Мало касније, Сулејман шаље доказ Зринскоме да су му заробили најстаријег сина Јурја у Међимурју, и тражи да му преда Сигет ако га жели живог. Зрински и то одбија. Потом је Сулејман послао још неколико писама у којима позива војнике да се предају, да не губе узалуд главе, па ће их султан још и наградити. Иако су знали да не постоје никакве могућности да им стигне помоћ, војници су наставили са борбом. Тако су од јутра до мрака одбијали многобројне јурише и наносили тешке губитке турској војсци. Султан Сулејман изненада умире у свом шатору, а велики везир Мехмед-паша Соколовић је вјешто сакрио његову смрт, да исцрпљеној војсци не би опао морал. Након што су 7. септембра ватреним стријелама запалили град, Турци су очекивали предају. Али Зрински и преживјели војници крећу у јуриш на турску војску и јуначки губе животе.

Јуначко дјело Николе Зринског изазвало је дивљење читаве тадашње Европе. Знаменити француски кардинал Ришеље, министар на двору краља Луја XIII, написао је ово: „Чудо је требало да Хабзбуршко царство преживи,. И то чудо догодило се у Сигету.“ Четворица преживјелих сигетских војника су касније откупљени, а међу њима је био нећак Николе Зринског који је касније вјерно описао сигетску катастрофу. Како су исцрпљени Турци изгубили око 30.000 војника, није им било друге него да одустану од инвазије на Беч и Европу.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This