Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије, за Радио „Слово љубве“ говорио је о хитном апелу који је из ове богомспасаване Епархије наше Свете цркве упућен зарад помоћи веома угроженом српском народу, овога пута на северу Косова и Метохије.

Преосвећени владика упозорава да је живот наших људи веома угрожен на северу покрајине, а да су најугроженији старци, болесни и многодетне породице, који размишљају како ће опстати ако оваква ситуација са таксама од 100% потраје и убудуће. Преосвећени позива све оне којима је стало до Косова и Метохије и до „нас који опстајемо у тешким, скоро немогућим условима овде“, да обрате пажњу и пошаљу оно што је најнеопходније преко Епархије рашко-призренске.

Истиче да је и раније бивало тешких времена и ситуација, и подсећа да Народне кухиње свакодневно хране више од 2000 људи у јужном делу Косова и Метохије, али да ће одређени део намирница бити пребачен из магацина Народних кухиња за најугроженије на северу.

„Многе Епархије су до сада скупљале робу и допремале до наше Епархије, помагале народ у јужном делу, али сада ћемо то чинити и на северу, све док се ова ситуација не нормализује и док људи не буду у могућности да снабдевају продавнице.

Све ово што се сад чини није од стране екстремиста, већ од институција које су на жалост прећутно подржане и од стране оних који би требали да гарантују и мир и неки нормалан живот свих грађана на Косову и Метохији“, каже владика и додаје да „међународна заједница у овом тренутку не види и не жели да види начин на који може да помогне нашем народу“.

„Поред свих претњи, ево и ова немаштина која је задесила наш народ на северу покрајине, чини да породични људи размишљају да ли је уопште могуће живети на овим просторима и каква ће им бити будућност“, каже Епископ Теодосије и додаје се „они суочавају са нечим што не постоји нигде у Европи, а можда и нигде у свету“.

„Срби су везани за просторе Косова и Метохије и то су показали за свих ових 20 година, поготово у јужном делу, а да не говоримо о овом северном делу. Али, ако останемо без народа, без наших људи који ће живети на овим просторима, биће све другачије. Због тога се наша Црква, која увек дели судбину свога народа, залаже да охрабри народ да опстане и да му пружи наду и руку помоћи“, подвлачи владика Теодосије.

„Ми смо се као Црква први обратили и огласили и окренули оним најугроженијима како бисмо помогли“, рекао је Преосвећени владика Теодосије и нагласио да све што буде прикупљено од хране и других потребштина, робу која у ствари није за продају, Епархија увести као хуманитарну помоћ, без обзира на таксе које су на снази.“

На следећем линку можете да послушате цио разговор са Преосвећеним Епископом рашко-призренским и косовско.метохијским г. Теодосијем.

http://www.slovoljubve.com/slovoljubve/cir/Newsview.asp?ID=19562

Извор: Радио „Слово љубве“

Pin It on Pinterest

Share This