Izaberite stranicu

На данашњи дан, 28. марта 1942. године у поморској бази Сен Назар у Француској, скровишту њемачких ратних бродова и подморница који су нападали савезничке конвоје на Атлантику, изведена је најуспјешнија савезничка диверзантска акција у Другом свјетском рату. Савезници су неопажено довукли стари разарач, пун експлозива с темпираним механизмом за паљење, и у снажној експлозији уништена су сва лучка постројења и оштећен бојни брод “Адмирал Тирпиц”. Лука у Сен Назару остала је неупотребљива за војне сврхе до краја рата.

Маја 1941. године британска Краљевска морнарица у тајној акцији заробљава њемачку подморницу У-110 и готово највећу тајну Другога свјетског рата, машину за криптовање порука Енигма и књижицу с кодовима. Британци су посједовали једну Енигму коју су добили од пољских обавјештајаца, али су јој недостајали неки дјелови. Енигма је електромеханичка машина за коју су Њемци мислили да је немогуће дешифровати. Посједовање Енигме смањило је савезничке губитке и дало им предност у битки за Атлантик као и у неким другим биткама.

Њемачка подморница У-110 поринута је 1940. године. Капетан је прослављени и високо одликовани Фритз-Јулиус Лемп. Приликом напада на савезнички конвој, У-110 потапа два транспортна брода, али британска корвета Аубретиа открива је сонаром. Британци је тада нападају дубинским бомбама и оштећују је. Због страха од потапања У-110 израња, а капетан наређује напуштање брода. Приликом изласка посаде из подморнице британски бродови отварају ватру мислећи да посада планира да употријеби површински 105 милиметарски топ. Када су схватили да посада покушава да се преда прекидају ватру. Лемп у страху од потапања наређује оператеру Енигме, који у журби није успио да уништи кодове и машину, да напусти бојно мјесто и да изађе на површину. Тада до њих долазе британски морнари. Капетан Лемп уочава да подморница ипак не тоне и покушава да отплива назад до подморнице, али више никад није виђен. Претпоставља се да су га убили британски морнари док је пливао до подморнице, само то никада није потврђено. Британци улазе у подморницу и узимају све што им може послужити, укључујући и Енигму и књижицу с кодовима. Подморница је потонула следећи дан када су Британци покушали да је одвуку до луке. Када њемачка команда сазнаје за потапање одлучује да настави с кодирањем преко Енигме јер су претпостављали да је машина потонула заједно с подморницом. Пронађени материјал однесен је у центар за дешифровање у Енглеској. Британци успијевају да дешифрују кодове и откривају локације рута њемачких подморница, као и остале информације. С тим сазнањима савезнички конвоји током 1941. године успјешније заобилазе њемачке подморнице. Губици транспортних бродова у тој години опадају за двије трећине. Савезници добијају предност на Атлантику и све више намирница стиже у Европу. Знање пробијања шифри које су Савезници стекли помаже им и у другим биткама, као у Африци, гдје су помоћу разбијања кодова Савезници откривали локације њемачких конвоја за снабдијевање. Такође, приликом искрцавања на Нормандију откривена је тачна локација и број њемачких војника. Разбијање непријатељских кодова одвија се током цијелог рата, али заробљавање Енигме 1941. године једно је од најважнијих успјеха.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This