Izaberite stranicu

На данашњи дан, 4. марта 2011. године  умро је Михаил Симонов, дизајнер најславнијих модела руског борбеног авиона „Сухој“.

Сухој је велики руски произвођач авиона. Компанија је најпознатија по својим војним авионима, али се, од недавно, полако оријентише и ка цивилном, комерцијалном тржишту.

Јула 1939. године Павел Сухој је именован за главног пројектанта фабрике авиона у Харкову, са задатком да успостави масовну производњу Су-2 бомбардера. Истовремено, пројектни биро Сухој добио је званичне судске регистрације и од 1940. године се лоцира на аеродрому у Подмосковљу. У ратном периоду биро се премјешта из Москве до краја рата, када се поново враћа у Москву. У периоду од 1940. до 1949. године у бироу се ради на пројектима неколико авиона: Су-6 и Су-8 оклопних јуришних авиона, и два прототипа ловаца Су-1 и Су-3 за борбу при великим  брзинама. Ловац Су-7 је био опремљен ракетним акцелератором који је могао да се укључује и искључује у току лета. Први авион на млазни погон у овом бироу (уједно и први у Совјетском Савезу) је пројектован 1946. године, имао је ознаку Су-9.

До 1948. године била су завршена два авиона Су-15 и Су-17. Били су то, у то вријеме, најсавременији авиони који су могли да достигну брзину звука. Авион Су-17 је био први совјетски суперсонични авион. Оба ова авиона су као први у свијету били опремљени сједиштима за катапултирање пилота у случају нужне потребе. Експериментални бомбардер Т-4 грађен је од титанијума и нерђајућег челика високе чврстоће, такође се по први пут у Совјетском Савезу на овом авиону примењује даљински систем управљања заснован на електромеханици и електроници. Серијски авиони као што су ловци-бомбардери Су-7Б и Су-17, тактички бомбардер Су-24 и јуришни бомбардер Су-25 донијели су велику славу совјетској ваздухопловној индустрији. Као круна ове етапе развоја Сухоја је свакако, свјетски познат ловац Су-27.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This