Izaberite stranicu

Навечерје празника Три јерарха прослављен је у нарочитој радости у Манастиру Свете Тројице код Ресифеа у Бразилу. Његово високопроесвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у чин мале схиме замонашио је овдашњег игумана, оца Педра, досадашњег расофорног монаха, а послушника овог манастира, брата Серафима обукао у првине ангелскога лика.

Чину примања мале схиме оца Педра је привео његов духовни отац Преосвећени владика буеносајрески и централно-јужноамерички г. Кирило.

Монашењу је претходила свечана вечерња служба коју је служио протојереј-ставрофор Обрен Јовановић.

На крају вечерње, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је казао је да је Господ благословио оца Педра да буде у у овом светом храму посвећеном Светој Тројици, да би и он сам постао храм Свете Тројице: Оца и Сина и Духа Светога:

“Човјек је створен да постане храм Пресвете Тројице, а посебно онај који прима ангелски лик као наш брат Педро. Примио је часни крст на своје груди да би се сараспео Христу и да би његов живот био христолик. То је велики Божији дар за њега. Привео га је његов духовни отац, наш владика Кирило, да му буде послушан као своме духовноме оцу, да служи службу Божију у овом светом манастиру, да сабира прије свега братију, а онда и народ Божији.”

Владика је казао да је велика његова мисија  у Бразилу, заједно са другим нашим православним оцима, нарочито преко манастира Свете Тројице јер се народ увијек сабирао још од апостолских времена око таквих обитељи. Подсјетио је и на три највећа учитеља Цркве Христове: Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог.

“Та три велика светитеља Цркве Христове да буду покровитељи наше братије, оца игумана Педра и, од данас, његовога сабрата Серафима, да се моле Господу за све сабране и за умножење Цркве Божије православне на овој благословеној земљи”, казао је у бесједи Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије у Ресифеу.

Александар Лекић/ Весна Девић

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This