Izaberite stranicu

Уочи интронизациује поглавара ПЦУ Митрополит одески и измаиљски Агатангел обратио се игуману манастира Ксенофонт архимандриту Алексију с писмом-апелом.

Не саслужујте с расколником и подигните свој глас за јединство Цркве, апеловао је Митрополит одески и измаиљски Агатангел у својем писму, упућеном настојатељу светогорског манастира Ксенофонт архимандриту Алексију.

„Подигните сој глас и не будите расколник“, стоји у писму, чији текст је достављен редакцији грчког православног портала Romfea.gr.

У свом обраћању игуману Митрополит Агатангел је истакао добре односе и личне везе које постоје између светогорског манастира Ксенофонт и православног народа Украјине.

„Ко буде саслуживао с расколницима, сам ће постати расколник“, напоменуо је Владика и позвао архимандрита Алексија да подигне свој глас за јединство Цркве и да следује путем којим су кренули предстојатељи Антиохијске и Пољске православне цркве.

Како је већ јавио СПЖ, 3. фебруара је у Софијском сабору одржана интронизација „митрополита кијевског и све Украјине“ Епифанија Думенка. У догађају је, у саставу делегације Константинопољског патријархата, учествовао и настојатељ светогорског манастира Ксенофонт архимандрит Алексије.

Напомињемо да је Свештени Кинот Свете Горе Атонске претходно донио одлуку да не учествује у интронизацији „предстојатеља“ ПЦУ Епифанија Думенка.

Неколика светогорска манастира саопштили су да ће, уколико Думенко дође на Свету Гору, они затворити своја врата. Поводом дејстава Фанара многи светогорски келиоти и отшелници саопштили су да прекидају помињање Патријарха Вартоломеја.

Извор: СПЖ

С руског: Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This