Izaberite stranicu

Празник Рођење Богомладенца Исуса Христа и ове године радосно је и благословено прослављен у Пјешивцима. Радост празника окупила је око 150 вјерника, међу којима је велики број дјеце, тако да је  Саборни храм Светог Великомученика Георгија Побједоносца у Богетићима, био мали да у њему стану сви који су били на поноћној Божићној литургији.

Празновање је отпочело на Бадњи дан, освештавањем и ложењем бадњака испред Саборног храма. Бадњаке је освештао надлежни парох свештеник Радмило Чизмовић.

Такође, ове године, први пут су освештавани и ложени бадњаци и испред Цркве Рођења Светог Јована Крститеља у Повији.

На поноћну Божићну литургију у Саборном храму пјешивачком, на Богетићима, дошли су поред мјештана племена пјешивачког и они који живе у Даниловграду, Никшићу Подгорици, као и монаси из манастира Острога.

Литургију су служили свештеник Радмило Чизмовић и јеромонах Владимир Палибрк, сабрат Острошког манастира.

У олтар су чтецирала дјеца која редовно долазе на литургије, а пјевницу су са вјерним народом предводили богослови и теолози и чланови Братства “Свети Арсеније” из Даниловграда и монаси и искушеници манастира Острог.

Божићна радост највише се могла осјетити на лицима присутне дјеце, којих је било око тридесетак, и сви су пажљиво пратили и молитвено учествовали на служби.

После прочитаног новозаветних одјељака из Апостола и Јеванђеља, празничном бесједом вјернима обратио се јеромонах Владимир Палибрк. На почетку бесједе отац Владимир подсјетио је на велику тајну оваплоћења Христовог, казавши да је Господ наш Исус Христос, дошао у овај свијет и оваплотио се по самом обећању Божијем.

Бог се није расрдио на Адама и Еву, него је обећао и њима и читавом човјечанству да ће им послати Спаситеља, Емануила, Месију и искупитеља рода људског.

“Пролазила су покољења, пророци су наговјештавали тај Његов долазак. Као што видимо у Неопалимој купини која је несагориво горела, у том догађају видимо праслику Пресвете Дјеве, чија утроба је носила Христа Богомладенца”, нагласио је отац Владимир.

Он је истакао да је било много пророчанстава, предсказања у Старом Завјету, преко којих се открива догађај рођења Христовог, поменувши велику улогу Пресвете Богородице у домостроју спасења.

Долазећи из велике острошке светиње отац Владимир је благословио вјернике казавши: “Ми који долазимо из Острога, који долазимо из те пештере, који имамо додира са њом, иако смо грешни, који се сусрећемо са Светим Василијем Острошким, видевши прослављеног Светог Василија кажемо да видимо самог Богомладенца Исуса. У острошкој пећини видимо саму Витлејемску пећину, видимо Светог Василија Чудотворца који из свог тијела зрачи нетварно благодаћу Христа Богомладенца.

Нека би примјер Светог Василија био за нас путеводитељ свима нама, да уграђујемо себе у ту острошку пећиницу, која је уграђена у витлејемску пећиницу. Нека у нашим срцима засија Богомладенац Исус Христос и да увијек имамо ту звијезду која нас води ка Њему, ту глад и жеђ према Богу, да би Га сви заједно славили и вјечно му клицали, Слава Богу на висини а међу људима мир и добра воља”, закључио је у својој божићној бесједи отац Владимир.

Сви присутни приступили су Светој тајни причешћа, а по благослову братства Манастира Острог, дјеци је подијељено тридесет божићних поклон пакетића.

У току службе прочитане су и божићне посланице Његове светости Архиепископа пећког Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског г. Иринеја и Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, које су још једном све присутне посјетиле на значај и величину празника Божића.

После службе домаћин, надлежни парох свештеник Радмило Чизмовић са црквеним одбором Саборног храма Светог Георгија на Богетићима, заблагодарио је свима, који су дошли са свих страна да прославе Божић на Богетићима, а посебно монасима манастира Острог и бројној дјеци, која су се радовала дивном празнику.

Чланови црквеног одбора приредили су за све и божићно послужење, дјеца су рецитовала и пјевала божићне пјесме.

У овогодишњем божићном сабору на Богетићима, као да су се оствариле и потврдиле оне дивне ријечи Петра Другог Ловћенског Тајновидца кроз уста игумана Стефана:

“Нема дана без очнога вида
Нити праве славе без Божића
Славио сам Божић у Витлејем!
Славио га у Атонску Гору,
Славио га у Свето Кијево,
Али је ова слава одвојила
Са простором и са веселошћу.
Ватра плама боље него игда,
Прострта је слама испод огња,
Прекрштени на огњу бадњаци;
Пушке пучу, врте се пецива,
Гусле гуде, а кола пјевају
С унучађу ђедови играју,
По три паса врте се у коло,-
Све би река једногодишници,
Две радошћу дивном наравнено.
А што ми се највише допада,
Што свачему треба наздравити!

Мир Божији – Христос се роди! Ваистину се роди!

Александар Вујовић

Pin It on Pinterest

Share This