Izaberite stranicu

Традиционалне награде УКЦГ – Трибине „Ријеч“ УКЦГ „Видовданска повеља“ и „Видовданска ријеч“ уручене су синић у оквиру  Видовданског песничког бдења, у Манастиру „Симеон Мироточиви“ на Немањинграду.

Видовданска повеља за 2018. годину додијељена је Александру Ћуковићу за књигу кратке прозе „Кад скидају крила“ (Унирекс, Подгорица, 2018), и Небојши Бошковићу за збирку поезије“ Певање“ (Унирекс, Подгорица, 2018).

Награда „Видовданска ријеч“ за медијски допринос и афирмацију и унапређење дјелатности Удружења књижевника Црне Горе и њених чланова, додјељена је Гојку Раичевићу, главном уреднику портала ИН4С и Редакцији портала Српске новине у Црној Гори за изузетан, благовремен и нецензурисан допринос у у представљању и подршци активностима Удружења књижевника Црне Горе, најстарије институције културе од посебног значаја и вишедеценијског трајања, посебно у чувању и његовању српског језика и ћириличног писма као основе националног идентитета.

„Како нисмо дорасли нашим прецима да као и они бранимо себе, земљу и народ, који одавно не изроди Лазара, Милоша и Гаврила, онда нам је остало да пишемо и држимо живим сјећање на наше јунаке и српску прошлост. Отуда и награде којима смо награђени – Видовданска повеља и Видовданска ријеч осветљавају и писмом и језиком укупни национални идентитет и у условима окупације, као и настојања свих нас да у том и захтјевном и часном послу не посустанемо“ казао је у име награђених главни уредник ИН4С Гојко Раичевић.

Уводну бесједу на „Видовданском пјесничком бдењу“ говорио је свештеник Предраг Шћепановић, док су пјесници видовданског етичког завјета говорили своје стихове, ону врсту поезије која је проистекла из живе непролазне косовске традиције а која је до данашњег дана духовно језгро, етичко средиштво чојства и јунаштва, основна земља народног бића.

Уредник и водитељ манифестације „Видовданско бдење“ била је пјесникиња Милица Краљ, која је била и предсједник жирија за додјелу овогодишњих награда „Видовданска повеља“ и „Видовданска ријеч“.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This