Izaberite stranicu

Поводом доласка честице моштију Светог Нектарија Егинског, у чију част се подиже црквени Спортско-омладински центар и црква у Никшићу, Црквена општина никшићка је у суботу, 16. јуна уприличила свечани дочек моштију овог великог Светитеља и исцјелитеља нашег времена.

Свештенство никшићког намјесништва је са вјерним народом дио моштију дочекало испред Саборног храма, након чега је служено Велико бденије и акатист Светом Нектарију.

О великом светитељу и чудотворцу, чије честице моштију се налазе у многим манастирима широм православног свијета ради утјехе и исцјељења тјелесног и душевног, говорио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, позивајући се на ријечи Светог Нектарија да су његове мошти његов епитрахиљ. Ове ријечи, сматра отац Слободан, најбоље свједоче о величини догађаја који се дешава у нашем граду, у нашој цркви, нашој заједници:

„Свети Нектарије долази к нама да нам помогне, јер за живота је видио Христа и живио Христом, за живота био велики молитвеник, велики страдалник, а оно што га је највише одликовало јесу његова молитвеност, ученост и смирење. Као да осјећа да нам је данас потребна велика помоћ, много смо болни и душом и тијелом. Он је присутан у нашем времену, близак нам је као да живи са нама и, по његовом благослову, његове мошти се налазе свуда по свијету.“

„Тим благословом, ево, данас, као и прошле године, његове мошти су дошле овдје, међу нас. Оне су његов епитрахиљ, а епитрахиљ његов је љубав, благост, молитвеност, његов епитрахиљ је његова заштита која нас наткриљује, његов епитрахиљ улази у нашу душу, у наше срце и мијења нас“, казао је свештеник Јокић.

Он је са сабраним вјерним народом подијелио радост о чудима која су се десила у црквеној заједници у Никшићу, када су мошти Светог Нектарија биле изложене на поклоњење вјерницима прошле године у никшићкој Саборној цркви.

„Свети Нектарије је велики исцјелитељ. Многа чудеса су записана, дешавала су се и дешавају, а ја морам да поменем да су се овдје, прошле године, кад су биле мошти Светог Нектарија, десила два чуда. Наша сестра Јелена је, послије читања молитви, добила пород, а једна госпођа исцјељење од тешке болести. Записана су та њихова свједочанства да Свети Нектарије, овдје, и данас чини чуда, као што их чини свуда у свијету, као што их чини на Егини, том чудесном мјесту које много личи на наш Острог. Зато је Свети Василије у духу сличан Светом Нектарију, зато их обојицу поштујемо и волимо“, поручио је протојереј-ставрофор Слободан Јокић.

Надахнутост чудима и задивљеност духом Светог Нектарија Егинског изњедрило је идеју о изградњи црквеног Спортско-омладинског центра и првог храма у Црној Гори, посвећених, управо, Светом Нектарију, који ће, уз Божју помоћ, у догледно вријеме, красити град, окупљати омладину и сабирати вјерни народ на светим Литургијама.

„Ми смо, благословом Божјим, почели у Никшићу да градимо духовни Центар Светом Нектарију и он је, увелико, у изградњи, ако Бог да и цркву да саградимо. Добили смо благослов од игуманије да донесемо камење и ставимо у темеље цркве, као што смо већ ставили у темеље Црквеног дома.“

„Молите се Богу, Светом Нектарију и Светом Василију, тим великим исцјелитељима, чудотворцима, нашим савременицима зато и исцјељују од ових савремених болести од којих много патимо, прије свега, оних унутрашњих, душевних, наших грехова, а онда и од оних тјелесних, рака, леукемије, бездјетности. Много помажу молитва и мошти Светог Нектарија“, поручио је архијерејски намјесник никшићки отац Слободан Јокић.

Вјерници су са љубављу, поштовањем и молитвом приступали светим моштима на поклоњење и цјеливање. Свештенство је помазивало вјерни народ освећеним уљем из манастира Светог Нектарија са Егине.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This