Izaberite stranicu

Честица моштију Светог Нектарија Егинског изложена је од јуче, 14. јуна, вјернима на цјеливање у манастиру Дајбабе код Подгорице гдје ће остати до сјутра 16. јуна.

Синоћ по доласку моштију служена је Вечерња служба са акатистом Светом Нектарију, а данас као и сјутра Света литургија, такође са читањем акатиста светитељу.

У току службе вјерници су са великом љубављу, поштовањем и молитвом приступали светим моштима уз молитву за своје и здравље својих ближњих. Након тога свештенослужитељ, протојереј Јован Радовић их је помазивао освећеним уљем из манастира Светог Нектарија са Егине.

Многобројни вјерни народ је и јутрос наставио да долази да се поклони, цјелива и принесе молитве и благодарност светитељу чије су мошти и прошле године походиле Црну Гору и ову светињу.

По ријечима сабрата манастира Дајбабе, оца Симеона, мошти Егинског чудотворца су синоћ донијете из Котора, благодарношћу протојереја ставрофора Момчила Кривокапића. Отац Симеон је позвао вјернике да искористе ову радост и дођу да се поклоне Светим моштима Егинског чудотворца.

Мошти ће у Дајбабама бити изложене до сјутра у 12 часова послије чега ће бити у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу до понедјељка 18. јуна.

Прошле године хиљаде вјерника се сабрало око Св. Нектарија у Подгорици и Никшићу, а међу њима је било и оних који су већ имали свој сусрет са овим светитељем током организованог ходочашћа на Еги­ну, гдје по­чи­ва­ју његове мо­шти.

У Никшићу у на­се­љу Хум­ци, гради се храм и спорт­ско-омла­дин­ски цен­тар који је посвећен Светом Нектарију Егинском Чудотворцу и Исцјелитељу, чији је култ у нашем народу одавно заживио. Његово име се везује за велику хришћанску љубав, смирење и страдање, а по његовом упокојењу за велико чудотворство којим га је Бог даровао.

Св. Нек­та­ри­је ро­ђен је 1846. го­ди­не у Си­ли­ври­ји Тра­киј­ској, био је гр­чи мо­нах, на­сто­ја­тељ ма­на­сти­ра на остр­ву Еги­на код Ати­не, а упокојио се 1920. го­ди­не. Чу­да је чи­нио и за жи­во­та, а над ње­го­вим мо­шти­ма ис­цје­ље­ње су до­би­ли мно­ги. Свети Нектарије је канонизован прије пола вијека а његова саможртвена активност на пастирској њиви, богословско наслеђе, праведна кончина са знамењима која су услиједила и чудесима, његово име је прославило далеко изван граница Грчке и један је од оних светитеља новијег доба који се поштује у цијелом православном свијету.

Многа чуда Господ је учинио и чини на молитве Светог Нектарија. Приписују му до сада неколико хиљада учињених чуда, која су објављена у разним књигама, а сигурно има много више оних која нису записана и која Светитељ непрестано исписује по срцима многих који му се обраћају за помоћ, а за која ће се сазнати у дан, свеопштег Васкрсења.

Весна Девић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This