Izaberite stranicu

Медаља „Руска земља – Русија православна“ припала је писцу и предсједнику Удружења књижевника Црне Горе Новици Ђурићу за „изузетан допринос у грађењу међусловенских односа“. Признање Ђурићу у Подгорици ће уручити писац, преводилац, књижевни критичар и академик из Краснојарског, Сергеј Шчеглов, а тачан датум биће благовремено објављен.

Недавно је у Сибиру, у Краснојарском, одржан и велики Међународни скуп  „Словенска душа“ посвећен 150 година од рођења посљедњег руског цара Николаја Романова и 100 година од убиства царске породице.

Специјално за „Дан“, писац и академик Сергеј Шчеглов је казао да је Ђурић међу словенским народима „личност неспорних заслуга и писац о чијем се дјелу у Русији говори с поштовањем“.

-Након Међународног скупа „Словенска душа“, додијељене су награде најугледнијим људима у свијету који се баве доприносом општесловенској култури, историји, књижевности, умјетности и свим оним што је чини великом, а тиме и постојаном, рекао је Шчеглов.

Митрополит Свесибирски Пантелејмон, као предсједавајући Међународног скупа „Словенска душа“ и одбор су одлучили да медаља „Руска Земља – Русија Православна“ број 18, буде уручена писцу и предсједнику УКЦГ Новици Ђурићу за изузетан допринос унапрјеђењу и очувању међусловенске сарадње. Шчеглов очекује да ће наредне недјеље стићу у Црну Гору гдје ће у Подгорици бити уприличено велико пјесничко вече, како каже“,налик овом признању гдје ће пренијети поруке и честитке Међународног скупа „Словенска душа“ и његовог преосвештенства Пантелејмона, бројних писаца и учесника ове јединствене манифестације“.

Подсјетимо, Ђурић је поред бројних домаћих награда, за протеклих десетак година од писаца из Русије добио Националну награду Савеза писаца Русије „Златно перо Русије“ – сребрни лауреат, 2010. за књигу „Јави ми да сам жив“, „Златно перо Русије“ – златни лауерат – 2015, Почасни Орден хероја рада, 2015, Савеза писаца Русије за заслуге у области зближавања култура, умјетности и новинарског стваралаштва народа Русије и западног Балкана и Медаље „Цар-Риба“ за поезију, Међународни културни центар и издавачка кућа“ Краснојарско Васкрсење“, 2016. Свакако, значајне су и награде „Унирекса“ за прозу „Душан Костић“ за 2012. годину за књигу „Савиним стопама Лелејском Гором“, Награда Удружења књижевника Црне Горе „Марко Миљанов“ за књигу „Роман ти причам “ и друге.

– Све што стигне из Русије има јединствен сјај, а тек како сија признање које предложи, шаље и додјељује Свесибирски Митрополит Пантелејмон. Поносан сам на сва признања која су стигла из Русије иако недавно чух једну блиједу кичицу која вири из буџета Владе Црне Горе да поново треба за све оне који воле Русију отворити Голи оток. Какве среће за културу наше државе да имамо и тако оштроумне културне егзекуторе чији потпис је обавезан прије него ли било које признање добијете у Црној Гори. Но, Црна Гора неријетко и када ћути, награђује са највећим признањем – признаје своју слабост – казао је Ђурић у изјави за „Дан“ поводом најновијег признања.

А.Ћ.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This