Izaberite stranicu

Драгиша Перо Гошовић реаговао је на текст Александра Радомана “Кучко почивало и морачки Минхаузен” који је објављен у дневном листу “Побједа” 05.06.2018. године на стр. 8 а поводом освештавања Савиног почивала у селу Кржање у Кучима.

“Није ми намјера да улазим у било какве повијесне и црквене полемике са господином Ацом Радоманом, момком са којим се знам, а негдје раније смо играли и фудбал у истој екипи. Циљ ми је да као обичан грађанин, читалац, реагујем на текст горе наведен /Побједа 05.06/. Доста свог слободног времена посвећујем заједно са мојим племеницима на свестран развој Куча, на инфраструктури, спорту, издаваштву итд. Не знам да ли је господин Радоман био у Кучима, а ето и да је, ја га позивам да заједно обиђемо лијепе предјеле Куча, па и ово почивало, те да му из мог скромног знања објасним што су Кучи и сами и са заједницом урадили у послератном периоду. Радоман, сматрам, добро зна повијест, иако су му струка језици и мислим да ћемо се добро разумјет и око битке на Фундини и Орљеву, а такође ћу му показат територије гдје су страдале многе нејаке жене и дјеца у братоубилачкој кучкој похари од војске војводе Мирка. Но то су Кучи давно опростили, али богами не и заборавили. Показат ћу му и кућу војводе и јунака Марка Миљанова, војводе Радоње Петровића, дучићког Стевана Дучића, момчанског Новака Милошева, Орахово Ђуље Ораховца, криводолског Или Куча и друге знамените кучке вриједности”, каже у свом реаговању Гошовић.

Он додаје да је данас “у савременим околностима илузорно по Радоману помињат Светог Саву, јер је изгледа још тада прије 800 година посрбио Црну Гору и знао да ће на трону те цркве бити баш Амфилохије Радовић”, али “да је којим случајем (али срећом није) на трону тзв. цркве коју народ не признаје, Мираш, вјероватно господин Радоман не би реаговао, не зато што би њега повриједило, већ зато што треба имат смјелости”.

Гошовић наводи да митрополит Амфилохије није знао за ову легенду до освештавања Цркве Вазнесења Господњег у Кржањи прије неколико година када су му Кучи испричали.

“Ми смо то урадили својим новцем и својим радом баш скромно, као што покушавамо да живимо даље од политике, нечасних радњи и свега онога што ‘краси’ данашњу стварност, а тај несрећни барон Минхаузен би се превртао у гроб кад би слушао само дио данашњих утемељивача доброга живота у Црној Гори” каже се у реаговању и додаје:

“На крају господине Александре, ово кучко почивало никоме не смета, само користи путнику да сврати, почине и прочита легенду која се преносила са кољено на кољено ево пуних 800 година, а можда по теби је и Свети Сава мртав из Трнова овуда пренешен на путу за Милешево и ту починуо на кратко. Но данас топоним “почивало” није потребан, јер се многи сахрањују у кругу породице. Данас барона Минхаузена има поприлично у Црној Гори, а ово скромно почивало Светога Саве је далеко од таквих изамисли и ми само памтимо и чувамо легенду. Жао ми је што си писао ову ‘беśеду’, јер ако ћеш господину Амфилохију да држиш лекције (а то ћеш тешко успјет), то уради мимо Куча и остави нас мирном животу, а историја је о Кучима много тога рекла прије тебе.

Мој ти је предлог да мимо посла којег радиш производиш мед, играш фудбал, али ту не поентираш”, истиче се у реаговању Драгише Перо Гошовић на текст Александра Радомана “Кучко почивало и морачки  Минхаузен” објављеном у “Побједи”.

Драгиша Перо Гошовић

Александар Радоман у тексту “Кучко почивало и морачки Минхаузен” наводи да у  Црној Гори (а и шире, све до у  Далмацију) почивала означавају нешто сасвим друго од згодног одморишта за уморног путника и да је топоним Почивало везан за древни обичај да приликом ношења покојника поворка ту застане. Тиме искључује могућност да су “земни остаци”  Светога Саве били на “кучким почивалима” а све везано за подизање Савиног почивала приписује и везује за Митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This