Izaberite stranicu

Манастир Ћелија Пиперска  данас је прославио своју славу – празник Преподобног Стефана Пиперског. Свету архијерејску литургију служио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством и вјерним народом који се традиционално на овај дан сабира како из Црне Горе тако из свих крајева гдје живе потомци чувеног племена Пипери.

Након прочитаног Јеванђелског зачала Митрополит је казао да се милиони људи кроз вијекове труде, исто као и у Христово вријеме, да се дотакну моћи Божанске, силе Духа Светога која је по Његовом благослову сишла на прве Христове ученике и која непрекидно силази на све оне који се сабирају у Његово име желећи да Га се дотакну.

-Шта су друго мошти Преподобног Стефана Пиперског него хаљина самога Господа који се уселио у њега. Његове мошти носе и преносе ту силу Христову и ми се дотичемо те хаљине Његове из које излази сила Божија и исцељује нас. Посебно се дотичемо Тијела и Крви Господње и Њима причешћујемо на овој Светој служби Божјој и постајемо једно са Њим. Сам Господ се усељава у нас. Дотићемо се Њега и Он нас и тако широм свијета кроз вјекове, рекао је Високопреосвећени.

Говорећи о овој древној светињи гдје се вјековима сабирају душе жедне и гладне Бога, жељне да се дотакну Господа, митрополит је подсјетио да се у његовој близини налази град Девич у којем се се сабирале монахиње у давна хришћанска времена, као и остаци храма Светих Архангела још из времена цара Јустинијана (VI вијек), што свједочи да је Црква Божија овдје присутна још од времена Цара Констатина.

Митрополит је казао да је Господ изабраном Божјем народу увијек слао своје изабранике и подсјетио на пророка Јеремију и страдање изабраног народа који га није послушао, на пропаст Вавилонског царства и цара Навуходоносора, као и на  благослов да ће Бог покајани изабрани народ, који је пострадао због своје огријеховљености и лажних божанстава којима се клањао, вратити у земљу обећану.

Истичући да је нашем народу Бог увијек давао дивне чудесне пророке, страдалнике, мученике за име Христово који су откривали права пут свом народу, Митрополит је казао да је свједок тога Преподобни Стефан Пиперски као и наши нови пророци.

-Шта је друго Свети владика Николај Охридски и Жички него пророк којег је Бог послао да нам покаже пут и подсјети нас ко смо, шта смо и нашта смо призвани. Шта је друго Свети Јустин Ћелијски који је као и Свети Николај, попут пророка Јеремије страдао. Обојица су остали вјерни Христу Богу и показивали прави пут којим треба да ходи овај народ који припада Новом Израиљу, Цркви Христовој, истакао је владика и подсјетио и на изабраника Светог Симеона Дајбабског који је свједочио у свом времену.

Нагласивши да је током и послије Другог Свјетског рата било као и данас оних који заводе народ, Митрополит Амфилохије је казао су ту пророци који подсјећају и њих и нас да ничија власт није била до зоре.

-Свака власт је краткотрајна и Бог није у сили него у правди, а пророци су они којима Бог призива свој народ да се ослободи од лажних идеологија, идеала и вођа којих их заводе и да се врате истини Божијој- Христу Богу и да од Њега траже силу која исцјељује, васкрсава, преображава, препорађа и од пролазних, смртних ствара бесмртне људе, истакао је архиепископ цетињски Амфилохије.

Наглашавајући да су сви народи призвани да постану чланови једнога Божијег изабраног народа, митрополит је рекао да смо и ми призвани као припадници тог Божијег народа, да се дотакнемо моштију Преподобног Стефана Пиперскога, те хаљине Господње освештане силом Духом Светим, да се сјећамо својих пророка и њихове науке, да ходимо путем којим су ходили сви истински прави народи на овој земљи јер то је једини пут који води у живот вјечни и непролазност.

-Бог љубави да нас испуни својом љубављу, да нас сједини са Собом кроз додир са Њим, кроз примање Њега и да нас сједини једне са другима тим неразоривим и вјечним јединством које Бог даје онима који су Његови и који ходе путем Његовим, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Након резања славског колача митрополит је истакао да је озваничење чедоморства најопакија болест савременог човјечанстава и да зато Црква Божија благосиља оне који испуњавају заповјест Божију, Тајну светиње брака.

Том поводом одликовао је Златним ликом Светога Петра II Ловћенског Тајновидца Дарка и Александру Ашанин из Подгорице, добротворе манастира Ћелија Пиперска, уз образложење што су се родивши петоро дјеце, потрудили да испуне Божију заповјест Рађајте се, множите, напуните земљу и владајте њоме.

Ово дивно Сабрање у част Божијег угодника Преподобног Стефана Пиперскога је настављено око трпезе љубави.

Весна Девић

Фото: Јован Радовић

Pin It on Pinterest

Share This