Izaberite stranicu

Литургијским Сабрањем, у Цркви Светог Ђорђа под Горицом прослављен је дан рођења Цркве – Тројичиндан, педесети дан након славног Васкрсења Христовог.

Торжественим Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић уз саслужење протојереја – ставрофора Милете Кљајевића, протојереја Јована Радовића и ђакона Ивана Црногорчевића, молитвено је учествовао некадашњи старешина овог Светог храма, прота Милун Фемић.

За пјевницом одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа, руковођени хоровођом Снежаном Поповић и протојерејем Јованом Радовићем.

Словом поуке вјернима се након прочитаног Јеванђелског зачала потом обратио началствујући свештенослужитељ у којој је подсјетио на смисао данашњег празника.

,, Ево дана у ком се Црква Божија спомиње, јавља и објављује како је Дух Свети дат човјеку, Христовим апостолима, како је оно Божанско постало стварност у човјековом животу и како је оно људско постало стварност у Божанскоме животу ”, рекао је прота Станишић.

Оно што нам се открива и што је битно за смисао нашега живота, наставио је прота Станишић је заједница коју имамо у Цркви Божијој са свима Светима, подсјетивши нас да након прослављења славног Васкрсења Христовог и Његовог исто тако славног Вазнесења, Господ нам постаје близак по природи те почињемо да живимо у Светоме Духу – којим заправо Црква живи.

,, Долазећи овдје у Цркву, ми се испуњавамо том благодаћу Духа Светога и поводом тога стичемо искуство јер оно што представља нашу побожност то је то искуство које стичемо поводом благодати Духа Светога”, казао је отац Драган.

Подсјећајући сабране на ријечи Светог Силуана Атонскога, који је сав смисао хришћанскога подвига видео у задобијању благодати Духа Светога, отац Драган је истакао да оно по чему се православни разликују од свих других људи је да имају у себи, у срцу и лику своме благодат Светога Духа.

„А ко има у себи благодат Духа Светога има у себи и Оца и Сина и Духа Светога, Бога Љубави – Свету Тројицу ”, нагласио је протојереј-ставрофор Драган Станишић завршавајући своју бесједу на Тројичиндан у Цркви Светог Ђорђа.

Примивши Свете Христове тајне и заблагодаривши  Господу на Њима, у наставку Богослужења служена је Вечерња служба током које се читају три дуге молитве, пред сабрањем вјерних који клече. Током ових молитава сабрани народ плете венчиће од свеже убране траве (којом је претходно посут храмовни под) који симболизују Тројичност Бога у Јединици.

Заједничарење у Тијелу Христовоме настављено је потом у пријатној атмосфери гостопримнице  Светог Ђорђа под Горицом.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This