Izaberite stranicu

Захвалан сам ученицима што су стали уз мене. Њихова подршка ми је најбитнија и њу доживљавам као награду за дугогодишњи рад. Све остало је мање важно. Преживео сам напад лоших режисера и први пут у својих 40 година рада морао да изађем пред „дисциплинце“. Све је требало да се заврши напречац и да ми се решење о престанку радног односа донесе у најкраћем року пре одржавања локалних избора у Даниловграду,  заказаних за недељу 27. мај.

Овако у разговору за „Новости“ Југослав Благојевић, професор математике у даниловградској гимназији „Петар I Петровић“ коментарише догађај који је на ноге подигао просветаре не само у Бјелопавлићима, него и другим црногорским срединама.

А све је „пукло“ када наш саговорник није дозволио дежурном ученику да на часу прочита школско обавештење које је било написано на латиници. Реаговала је управа школе која је покренула дисциплински поступак против професора због теже повреде радне обавезе. Међутим, седница комисије је прекинута јер је затражено изузеће правнице која је покренула поступак, па је професор „преживео процес“ и остао на послу.

-Више пута сам упозоравао надлежне да латиница није спорна, али јесте то што се крши моје и уставно право ученика да саопштења буду писана на оба писма. Предлагао сам да се саопштења пишу наизменично, ћирилицом и латиницом. И не сам ја, него и Ђачки парламент, Канцеларија омбудсмана и просветна инспекторка, али директорка то није уважила, иако је надлежне институције обавестила да испуњава налоге и препоруке. Довољно је погледати огласну таблу где се лепо види да су обавештења углавном написана на латиници. Чак и државна химна „Ој, свијетла мајска зоро“ каже Благојевић. -Најбољи одговор на целу фарсу дали су моји ученици који су права будућност Даниловграда и Црне Горе.

Професор је у новинске ступце ушао прошле године када је са својим ученицима јавно стао у одбрану ћириличног писма. На дан школе, 31. октобар, гимназијалци обучени у плаве мајице са натписом „Ћирилица наше писмо“ послали су поруку онима који је прогањају. Ученици су том приликом поставили велики транспарент на коме је писало: „Свети Петре, каљају ти лице, школа твоја нема ћирилице!“

-И тада сам био уз ученике. Поносан што су дигли глас за одбрану нашег писма. Надлежнима сам предложио да уведу као обавезни изборни садржај иредмет „Ћирилица наше писмо“, али није добило „зелено светло“. За тај садржај, веровали или не, пријавио се 121 ученик другог, трећег и четвртог разреда, што је најбољи одговор какво је расположење према ћирилици нашихученика – додаје Благојевић.

Није ово први пут да се чује за ову школу. Само један перформанс матураната на годишњицу НАТО бомбардовања СРЈ, у чијем граду је војник из Србије Саша Стајић био прва жртва агресије, подигао је на ноге Владу Црне Горе и Министарство просвете. Надлежни су запретили казнама, а матуранти им поручили да ће бојкотовати наставу. Тадашњи директор Славица Павићевић послата је у пензију одлуком министра просвете, јер није хтела да казни ђаке.

ПРИЈАТЕЉ
Истицањем транспарента „Професор, педагог, пријатељ Југослав Благојевић“ на великом одмору у холу школе, тридесетак ученика гимназије „Петар I Петровић“ дало је подршку свом предавачу. Они су три сата стрпљиво чекали да се заврши седница комисије за дисциплински поступак. Када су чули да је она прекинута били су одушевљени, скандирајући професорово име.

И Удружење „Ћирилица“ из Подорице дало је пуну подршку овом просветном раднику у одбрани ћириличног писма. Упутили су писмо директорки Латковић захтевајући од ње да обустави „сваки вид прогона професора Благојевића“, али и осталих његових колега и ђака.

ПРЕПОРУКА ОМБУДСМАНА

У препоруци омбудсмана Снежане Мијушковић стоји да Министарство просвете треба да предузме све мере у циљу очувања ћириличног писма и да обезбеди да образовне установе у својим саопштењима и обавештењима употребљавају и ћирилицу. Гимназији је препоручено да предузме активности како би се јавна обавештења за ученике и наставнике штампала на оба писма, да промовише и подстиче активно учешће ученика у доношењу одлука које се њих тичу.

В.Кадић

Извор: Новости

Професор Југослав Благојевић  говорио је за радио “Светигору” .  Аудио запис разговора који је са Тољићем водио Јован Јовановић послушајте на адреси:

https://svetigora.com/profesor-danilovgradske-gimnazije-jugoslav-blagojevic-govorio-o-svojim-nastojanjima-da-se-cirilicno-pismo-u-ovoj-skoli-ravnopravno-tretira-zbog-cega-je-protiv-njega-pokrenut-disciplinski-postupak/

 

Pin It on Pinterest

Share This