Izaberite stranicu

Света лоза са Хиландара засађена је на платоу спомен Храма Светог Саве у Београду. Лозу је са Свете горе, благословом игумана Манастира Хиландар донео професор Небојша Марковић, прото-мајстор нових хиландарских винограда.

Првобитна идеја била је да се та садница винове лозе засади у порти Манастира Милентије чија је обнова у току. Ипак, захваљујући члановима одбора за обнову Манастира Милентије и калемарској вештини и умећу породице Пантелић из Селишта код Трстеника произведено је 49 калемова прве класе. Одлучили су да их засаде у портама цркава и манастира Епархије крушевачке, али и другим српским светињама.

Хиландарска лоза до сада је засађена у Студеници, Жичи, Љубостињи, Манасији, Раваници, Светом Роману и многим другим светињама.

Благословом Епископа крушевачког г-дина Давида, три саднице Хиландарске лозе су засађене и на платоу Храма Светог Саве на Врачару.

У име настојатеља Храма Светог Саве архимандрита Стефана, новонареченог Викарног Епископа Патријарха српског – лозу су засадили јереји Драган Шовљански и Предраг Продић а испред Одбора за обнову Манастира Милентије то су учинили професор доктор Мирко Ковачевић и г-дин Ранко Пантелић, калемар из Селишта код Трстеника.

Извор: ТВ Храм

Pin It on Pinterest

Share This