Izaberite stranicu

Његово Високопреосвештенство Георгије, архиепископ михајловско-кошички са бројним свештенством и верним народом су први пут после 50 година служили православно богослужење у селу Даргов недалеко Кошица у Словачкој. Богослужење се одржа 8. маја 2018 год. када се прославља завршетак Другог светског рата и који је у Словачкој државни празник: „На месту, где је постарао у Другом светском рату огроман број војника се сваке године сакупљамо код споменика ових жртава. Захваљујући једне благочестиве поридице, која је поклонила земљу за изградњу будућег православног манастира, смо се ове године сакупили такорећи на свом, да прославимо обновљење ове парохије и да оснивамо духовни темељ манастира посвећеном српском светитељу Василију Острошком. Будући манастир би је требао да буде духовни центар православних у Словачкој,“ рекао је владика Георгије.

По плану је требао да буде богогслужење на земљишту, где треба да се подигне будући манастир, али због дуго очекиване кише, који је по мишљењу верника послао сам св. Василије, се акатист св. Василију Острошком, парастос за војника пострадалих у Другом светском рату и сећење славског колача зби у сељској кући у Даргову. Верни народ је такође целивао епитрахиљ св. Василија, добио је његове иконице и био је помазан светим уљем.

Како је владика Георгије допунио: „У околини села Даргов је било проливено много крви и верујемо, да и будући манастир св. Василија Острошког, који осим другог мири непријатеље, донесе посвећење овоме месту и људи, који ће овде живети ће се молити за пострадалих као и за мир целога света.“

Разлог зашто ће бити нови манастир посвећен управо св. Василију Острошком јесте то, да су верници Михаловско-кошичке епархије више пута посећивали манастир Острог у Црној Гори, где су били љубазно дочекани манастирском братијом и игуманом – митрополитом Амфилохијом. „Ми смо и много благодарни Српској православној цркви да је нас у међуратном времену духовно родила и организовала Православље у Карпатима преко битољског епископа Јосифа и преп. Јустина Ћелијског. Морам да кажем да сам и ја лично сазнао помоћ св. Василија. Пре 4 године са био на путовању у Црној Гори и тамо сам примио вест да је моја мајка парализована и прогнозе су биле врло лоше. Одмах сам трчао у Острог и код моштију св. Василија сам се молио да мојој мајци помогне. И верујте после два дана моја мајка стане на ноге и сад може без проблема да хода,“ објаснио владика Георгије.

Изградња манастира ће се започети после опреме докумената следеће године изградњом капеле по узору Ловчанске капеле у облику ротунде, коју је свети кнез Петар Петровић Његош II. подиго у част свог стрица св. Петра Цетињског. „Пошто садашња црногоска влада недозвољава обновљење овог светог места, како каже митрополит Амфилохије, Ловченско брдо само рађа своје сестре не само у Србији, него по целом свету и у нашем Даргову,“ рекао је владика Георгије. Ако Бог пошаље добрих људи – приложника, око капеле ће се временом израдити и манастирски конак. У овом манастиру ће се чувати и велики број светих моштију, који је владика добио као благослов за Православну цркву у Словачкој.

Прот. Петар Сорока

www.orthodox.sk

Pin It on Pinterest

Share This