Izaberite stranicu

Храмовна слава у Цркви Светог Ђорђа у Стијени Пиперској прослављена је на Ђурђевдан. Славље је почело Литургијом коју је служио свештеник Момир Раичевић. Организатори прославе били су Митрополија црногорско-приморска и Одбор храма Светог Ђорђа у Стијени Пиперској, а домаћин овогодишње славе био је Веселин Весо Марковић са братом Мирославом Миром и братом од стрица Бранком.

Храмовна слава Цркве Светог Ђорђа у Стијени Пиперској на Задољу окупила је бројне Пипере, али и њихове госте који су на ово живописно мјесто стигли из разних крајева како би традиционално обиљежили велики хришћански празник.

– Жеља ми је и дужност да поздравим свештеника Момира Раичевића. Осјећам потребу да посебно поздравим сестринство Манастира Ћелија Пиперска, Светога Стефана Пиперскога, са мати Јеленом, које сваке године припремају славски колач и које су увијек ту за нас савјетом и дјелом. Нека су слава у Богу и вјечни мир нашим славним прецима, првацима из Стијене Пиперске, као и њиховим пријатељима и друговима, првацима из других племена Црне Горе. Наши давни преци на овом парчету њиве Господње саградише храм Божији и посветише га Светоме Ђорђу. Тако, тамо негдје од 13. вијека, Свети Ђорђе напаја и храни духовношћу и светошћу све који му прилазе са вјером у Бога. Желим свима живот пун најљепших могућности, радости, мира, да сваки дан буде сунчан, а да, ако некада и буде таме, звијезде му освијетле пут – казао је, између осталог, домаћин славе Веселин Весо Марковић, пожељевши добродошлицу бројним гостима. Гостима је Марковић исказао добродошлицу „на свето парче њиве Господње на Задољу, у Стијени Пиперској“, и пренио поздраве из Швајцарске поводом сабрања испред Храма Светог Ђорђа у Пиперима.

Након служења Свете литургије, уприличен је богат и занимљив културно-умјетнички програм који је био посвећен слави, традицији и духовности.  Водитељ програма био је Мијо Николић, а у богатом и занимљивом културно-умјетничком програму наступили су чланови Културно-умјетничког друштва „Ђурђевданско коло“ из Подгорице, а као солисткиња наступила је Сташа Гачевић. Посебно задовољство било је гледати и слушати наступ ветерана КУД „Љубо Божановић“ на челу са Рајом Брацановићем. Такође, уприличена је и промоција књиге „Овакијех витезова и велика царства желе“, аутора Миломира Петрова Анђелића, о којој су говорили приређивач Савић Драгов Божовић, књижевник и Радојица Рајо Булатовић, бивши предсједник Књижевне омладине Црне Горе, Милан Милићев Рајовић, предсједник Удружења књижевника „Зенит“, Драган Савов Павличић, књижевник, пјесник и афористичар, као и здравичар и пјесник Рајо Бошков Бошковић.

– Ова књига је посвећена нашем славном претку Савићу Р. Божовићу, човјеку и јунаку из Пипера, који је рођен половином 18, а преминуо половином 19. вијека. Он је опјеван у „Огледалу српском“, у 12-13 пјесама, човјеку који је посјекао 24 турске главе, који је опјеван у многим спјевовима и чије име је поменуто у „Историји црногорског народа“. Подстакнут свим тим чињеницама, ја сам, заједно са својим рођацима, прије седам година објавио књигу прозе у којој сам скупио све оно што је о Савићу објављено. Ова књига је управо тај прозни текст преточен у епски спјев, који је нама дар од Миломира Анђелића, самоуког ствараоца, епског, гусларског карактера, који је даривао Пипере овом књигом. Књига говори о нашем највећем претку, али и о другим прослављеним јунацима – казао је, између осталог, Божовић.

Књижевник Милан Рајовић је изрекао позитивне оцјене о књизи Миломира Анђелића „Овакијех витезова и велика царства желе“.

– Миломир Анђелић је направио добру књигу, а иначе потиче из доброг братства. Аутор је доста књига, а морам рећи да није лако написати једну овакву књигу, скупити овакве пјесме и овакве душе – казао је, између осталог, Рајовић, истичући да је посебно радостан и задовољан због овог скупа и дружења који су протекли величанствено.

Скуп су уљепшале и струне гусала народног гуслара Радомира Живковића. Иначе, као захвалу за ову књигу Црквени одбор овог храма из Стијене Пиперске даривао је Анђелића гуслама са посветом која ће га сјећати на ову промоцију.

На крају је уприличена трпеза братске слоге и љубави, а присутнима су се обратили и Митар Вуковић и Марко Милачић.

 

Лијепа традиција

По предању, Црква Светог Ђорђа у Стијени Пиперској је најстарији духовни, историјско-културни споменик у Пиперима. Потиче из доба Немањића, а у овом изгледу обновљена је 1838. године, јер је претходно рушена у походима Махмут-паше Бушатлије. Својевремено је овај храм био најопремљенији, између осталог и разноврсном библиотеком за вријеме Зетске бановине. Иконостас цркве је поклон Митрофана Бана и састоји се од 16 икона урађених у златотехници са металним подлогама, аутора чувене браће Ђиновски, познатих иконосликара. Из поштовања према прецима, духовној традицији и обичајима, због братске слоге, вјере, заједништва и свих људских врлина, Пипери су успоставили лијепу традицију зборовања, окупљања и упознавања, јер се скупови пред Црквом Светог Ђорђа одржавају од 2013. године.

А.Ћ.

Извор:Дан

Pin It on Pinterest

Share This