Izaberite stranicu

Његово преовештенство Епископ пакрачки и славонски Јован у Храму Светог великомученика Димитрија у Окучанима служио је јуче, 1. маја заупокојену Литургију и помен за 283 убијених Срба из западне Славоније, уз поруку да се погром не смије заборавити, али да се мора вјеровати у васкрсење свих невино пострадалих, јер без страдања нема ни васкрсења.

“Као и сваке године 1. маја, тако и данас, када се навршавају 23 године од егзодуса Срба из западне Славоније, наш Епископ Јован служио је заупокојену литургију и помен за страдале у хрватској акцији “Бљесак`”, рекао је Срни протојереј-ставрофор Драган Антонић парох новоградишки.

Он је навео да је Храм данас посјетио мали број људи и да за то постоји више разлога.

“Неки људи нису у могућности да дођу због здравственог стања. То су углавном старији који се слабије крећу, а и мало је теже било доћи до храма јер се налази у центру Окучана”, рекао је парох Антонић и додао да су данашњој литургији присуствовали и посланик у Хрватском сабору Драгана Јецков, представници Српског националног вијећа Загреб, жупанијских и локалних вијећа, а да је град посјетио и конзул.

Говорећи о сарадњи са институцијама Хрватске, парох новоградишки је навео да сарадња постоји, али, нажалост, и дискриминација, што је велики проблем.

Он је истакао да сарадња на локалном нивоу некако и функционише, али  да, када је ријеч о неком вишем и државном нивоу, има пуно питања о којима би се дало говорити.

“Нису ријешени имовинско-правни односи, наши људи који су овдје рођени и овдје живјели сада су присилно у неким другим републикама бивше Југославије и њихова права су веома мала. Многи су већ неко вријеме одјављени са ових адреса и наставили су живот негдје друго”, указао је парох Антонић.

Он је нагласио да се Његово преовештенство епископ пакрачки и славонски Јован бори да Срби имају права као и сви други грађани у Хрватској.

“За то се бори и наше свештенство овдје које је у малом броју. У малом је броју зато што је мали и број људи, мало је парохија које су живе на овом простору”, рекао је парох новоградишки и додао да је планирано да у порти парохијске цркве буде подигнуто спомен-обиљежје убијеним Србима из западне Славоније.

Против Срба из западне Славоније, којих је било око 15.000, те 1995. године кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага, а ова област била је под заштитом УН.

Према подацима “Веритаса”, међу 283 убијених и погинулих било је 114 цивила, док је заробљено 1.450 војника који су мучени.

Снаге УН, на вријеме упозорене од хрватских генерала, повукле су се препуштајући своје штићенике на милост и немилост агресору.

Народ западне Славоније кренуо је у егзодус према Републици Српској, а на путу према “мосту спаса” до ријеке Саве сустизале су их авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци.

За убијање и протјеривање Срба у акцији “Бљесак” хрватских оружаних снага у западној Славонији још нико није одговарао.

Извор: Срна

Pin It on Pinterest

Share This