Select Page

Током мирне посете патријарха Кирила Албанској Православној Цркви, 29. априла 2018. године, приказана је књига Архиепископа Тиране и све Албаније Анастасија под називом „Чак до краја Земље“, посвећена историји, данашњим задацима и перспективама православног мисионарског рада. Предстојатељи ових двеју Православних Цркава учествовали су у овом свечаном чину одржаном у Културном центру при Саборној цркви у Тирани.

Презентацији су присуствовали чланови делегације који прате патријарха Кирила током посете Албанској цркви, као и и архијереји Албанске православне цркве, великодостојници верских заједница у Албанији, као и многобројни грађани и гости града.

Обраћајући се скупу, архиепископ Анастасије је рекао да 60-тих година прошлога века, када су као православна омладина почели да мисионаре широм света, почели да се позивају на често заборављану заповест Васкрслог Христа“ Идите, дакле, и и научите све народе (Мт 28, 19-20)“, многи сматрали да је то неосновани ентузијазам, док су  други су покушали да ограниче те подухвате тврдећи да то чине под утицајем западних Цркава.

-И онда смо одлучили да се укључимо у систематско теолошко и историјско истраживање мисионарског рада Источне Цркве. Почели смо са изучавањем византијских мисионарских подухвата које је крунисао Свети равноапостолни Кирил, чије име Ви, наш возљубљени и свети брат, имате част да носите. Тада смо прешли на проучавање рада руских мисионара који су наставили да проносе Јеванђеље народима којима раније оно није било познато. С дубоким одушевљењем први пут сам проучавао и објавио грчку и енглеску верзију студија посвећених раду великих мисионара, као што су Свети Инокентије (Венијаминов) на Аљасци (потоњег Митрополита московског), Свети Николај (Касаткин) у Јапану и многи други. Сви ови текстови су сабрани у књизи „Чак до краја Земље“, чију руску верзију представљамо данас. Уз захвалност свима онима који су учествовали у превођењу и објављивању ове књиге, осећам и потребу да Вам свесрдно захвалим, свети брате, на Вашем, љубазном предлогу да је представимо вечерас у Албанији, поручио је Архиепископ.

Његова Светост Кирил је казао да руски православни народ са посебним поштовањем држи мученичку Албанску Цркву.

-Када људи говоре о њој, у првом реду се сећају страшног прогона којем је она била подвргнута у 20. веку и који се може упоредити само са прогонима који су у последњем веку погађали Руску православну цркву. Опит мученичког исповедања вере спаја наше Цркве. Суделујемо и схватамо страдања и радовања једни других. У наше доба верници Московске патријаршије доводе у везу Ваше блаженство са обновом и васкрсом Православне албанске цркве. Неколико пута сте посетили Московску патријаршију у којој сте добро познати и поштовани. Из тог разлога је за нас тако важно што је објављен руски превод Ваше књиге „Чак до краја Земље“, истакао је Патријарх Кирило.

Наглашавајући да ова књига пружа руском читаоцу прилику да изучава историју православног мисионарског рада како га је  изложио архијереј који је посветио значајан део свог живота мисионарском раду и делао у тој области на различитим континентима и у различитим, понекад врло тешким ситуацијама, Сверуски патријарх је казао да су ови чланци, објављивани од 1962. до 1972. године који излажу историју православне мисионарске делатности, сабрани под једним насловом и сад публиковани у једној књизи.

-Ову књигу представљам са посебним осећајем. Значајан део књиге посвећен је историјском раду руских мисионара који су наставили дело  светих равноапостолних Кирила и Методија, проповедајући православну веру у земљама далеко од своје отаџбине. Њиховим залагањима Православље је донето на амерички континент, док су на Далеком истоку настале аутономне Кинеска и Јапанска Црква. Веома ми је драго што се сада и руски читаоци могу упознати са јасним и дубоким промишљањима  Предстојатеља Албанске православне цркве о циљевима и задацима православног мисионарског рада, његове прошлости и садашњости, поручио је патријарх Кирил.

Након овог излагања уследио је концерт Московског синодалног хора заједно са албанским хором, псалмистистима византијске музичке школе Јан Кукузељ у Тирани, као и дечјим хорским и фолклорним групама.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Инфо служба СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This