Izaberite stranicu

Последујући смирењу Христовом које је показао према својим ученицима на Велики четвртак током Тајне вечере, вјековима је у богослужбеној традицији обред омивања ногу који врше архијери и игумани по манастирима.

Само Бог зна када је тај чин последњи пут извршен у неком од манастира Митрополије црногорско-приморске. У последњих 600 година сигурно није!

И ево, по благослову нашег Митрополита Амфилохија, обновљена је та благословена богослужбена традиција у Манастиру Свете Тројице Стањевићи, вјероватно и први пут од када је 1338. основан, ктитором, великим војводом Николом Стањевићем.

На Велики Четвртак, у поподневним часовима, игуман  манастира Стањевићи Јефрем Дабановић је извршио чин прања ногу над једанаесторо дјеце и јеромонахом Јованом, намјесником манастира, како је и одређено по типику.  Дјеца су, узраста 10-16 година, пристигла из Будве, Цетиња, Подгорице и Даниловграда.
 Током обреда осјећала се обострана духовна усхићеност свештенослужитеља, братије манастира, дјеце и народа који је са посебном пажњом пратио овај дубоко симболични богослужбени чин.  Просто су упијали сваку изговорену ријеч из Јеванђеља, молитви и пјесама.
 Поучно слово игумана Јефрема које је изговорио по окончању обреда прања ногу, било је посвећено значају тог светог чина који је Христос извршио над својим ученицима, дајући примјер кротости и смирења за све потоње генерације својих следбеника, до краја свијета и вијека.
 Заиста је златним словима уписан Велики четвртак 2018. у седмовјековни Љетопис манастира Стањевићи.
 Осим у Јерусалиму гдје се Чин прања ногу непрекидно врши кроз вјекове пред храмом Гроба Господњег, у широкој традицији је и у Руској цркви а код нас га врши тек понеки епископ и игуман.
На западу је тај чин у непрекидном континуитету вјековима, од заједничког првог миленијума Хришћанства. Захваљујући благослову епископа Бихаћко-петровачког Сергија, јеромонах др Амвросије Весић, превео је са грчког, црквенословенског и руског језика овај чин и објавио 2016. године.
др Павле Кондић
Видео запис из  манастира Стањевићи:

Pin It on Pinterest

Share This