Izaberite stranicu

Пет жена, Вера, Људмила, Надежда, Ирина и Вера, које су убијене кад су напуштале Саборну цркву Светог Георгија у градићу Кизљару, биће сахрањене у црквеној порти, изјавио је Владимир Васиљев, преноси Интерфакс религија.

Уторак, 20. фебруар, је проглашен за дано жалости у Кизљару. Према речима Владимира Васиљева, одлуку да се оне сахране у порти донео је архиепископ Михачкале и Грозног Варлам, који је рекао да су оне „примиле мученичку смрт на подручју цркве и отуда је дозвола да буду сахрањене у црквеној порти.

Претходног дана, на Чисти понедељак 19. фебруара 2018. године архиепископ Варлам је сместа дошао у цркву у Кизљару, где је савршио парастос за невино убијене слушкиње Божје и том приликом је рекао да ће се „читава наша Епархија, мислим, и цела Русија молити с нама заједно за погубљене. Нама остаје да извучемо правилне закључке из ове трагедије. Треба да се запитамо како да васпитавамо своју омладину, јер овај нападач је био сасвим млад човек, али је већ био добро загазио у својим заблудама. Очигледно неко га је искористио да би можда посејао раздор између православних и муслимана. Наш задатак је да све учинимо како бисмо очували мир. Треба да пројављујемо велику мудрост, смирење пред промислом Божјим и веру како бисмо очували хармонију у Републици … Надам се да ће душе наших невино убијених парохијанки, које су изашле из храма помирене с Богом и људима и припремљене за Велики пост, бити на десној страни престола Божјег,“ рекао је Владика.

У Недељу праштања, 18. фебруара 2018. године, у граду Кизљар (Република Дагестан, Руска Федерација), мушкарац је из ловачке пушке отворио паљбу по верницима који су око 16 часова, по завршетку вечерњег богослужења, излазили из православне цркве. Четири особе су страдале на лицу места, још једна је преминула у болници.
Људи који су се у тренутку напада још увек налазили у цркви затворили су се изнутра. Нападач је наставио да обилази около и да пуца у правцу цркве.
Нападач, који је накнадно идентификован као становник Кизљара, Халил Халилов (22), ликвидиран је на лицу места. Припреме за напад обавио је заједно са својом супругом, која је непосредно са напада побегла. Починилац је претходно начинио и путем интернета проширио снимак на ком је изјавио своју верност Исламској држави.
Рањени полицајци су Магомед Рамазанов и Султан Хизиријев.
Свих пет страдалих су жене, из броја најактивнијих чланова локалне црквене заједнице: Вера Моргунова, Људмила Шчербакова, Надежда Терлијан, Ирина Мељкомова, Вера Бљињикова.
Још две рањене вернице налазе се у тешком стању.
Портпарол Његове светости патријарха руског Кирила је изјавио: „Његова светост је дубоко потресен данашњим крвавим догађајем испред цркве у Кизљару, преноси своје најискреније саучешће родбини и пријатељима погинулих, и моли се за њихово упокојење у насељима праведних. Овај зверски чин уочи почетка Великог поста предстојатељ Руске Цркве оцењује као провокацију са циљем да се изазове непријатељство између православног и муслиманског становништва на Кавказу, које вековима живи у међусобном миру. Руска Црква изражава дубоку забринутост догађајем и захтева најдетаљнију могућу истрагу догађаја“.
Дагестански муфтија је дао изјаву у којој осуђује напад. У саопштењу стоји: „До нас су дошле жалосне вести: данас, у недељу, у Кизљару се догодила трагедија. Од руке вехабита, који је отворио паљбу из ловачке пушке, погинуло је пет цивила и рањено још неколико особа. Муфтијат Републике Дагестан најоштрије осуђује сваку врсту насиља. Вехабити, који се данас крију иза лажног ислама, немају ничег заједничког са истинским исламом“.

Извор: Православие.ру/pouke.org

Pin It on Pinterest

Share This