Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 11. фебруара са свештенством Свету службу Божију у манастиру Дуга морачка код Подгорице.

У литургијској проповиједи Владика је говорио о припремама за Васкршњи пост.

„То су четири недјеље – недјеља митара и фарисеја, недјеља разметнога сина и недјеља месопусна у којој читамо Јеванђеље о страшноме суду, следећа недјеља, сиропусна, којом започиње Велики пост“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да је прва врлина хришћанска врлина цариничког покајања.

„Покајања и смирења, смиреноумља које је темељ хришћанске философије живота, по ријечима Светог Јована Златоуста“, рекао је он.

Владика је нагласио да Бог јесте милостив, човјекољубив и истински отац небески који грли сву своју дјецу, али да нас недјеља у којој читамо Јеванђеље о страшном суду упозорава да је Господ истовремено и судија.

„Он је истовремено и судија. Он ће све оне који су ушли у онај други, вјечни живот раздијелити на оне који су истински Њему послужили и на оне који су погазили Његове заповјести“, рекао је он.

Додао је да четврта недјеља говори о Адамовом изгнању из раја.

„Њоме почиње свети пост. И њиме се призива потомство Адамово, а ми смо то потомство, да се вратимо своме Оцу, испуњењу Његових заповијести, да се вратимо Њему као једином путу, истини и животу“, објаснио је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This