Izaberite stranicu
Светосавска духовна академија, којом је започела прослава Савиндана у Улцињу, одржана је у петак 26. јануара, у градском Центру за културу.

У до последњег мјеста испуњеној дворани, поред православних мјештана и гостију, било је и пријатеља римокатоличке вјероисповјести, који су дошли да подијеле радост празника са својим комшијама и пријатељима. Академији су присуствовали и представници културног и политичког живота града.

На самом почетку сабране је поздравио протојереј Синиша Смиљић, парох улцињски, пожељевши у име црквене општине свима добродошлицу и срећан празник.

Свечану Светосавску бесједу изговорио је ђакон Иван Црногорчевић. Он је подсјетио да су калуђери и владике вјековима уназад, на овим просторима васпитавали и водили свој народ.

„ Наше манастирске ризнице су пуне свједочанстава о томе. У манастирима су се школовали, учили правопису, истинама вјере. Отуда не треба да чуди када се данас чује глас наших пастира и њихов вапај не би ли се пробудила наша народна свијест.
Огањ који је запалио свети Сава наставио је да гори кроз његове насљеднике од светог Арсенија Сремца, Илариона Зетског, Стефана Дечанског, Петра Цетињског, Стефана Пиперског, Василија Острошког, Симеона Дајбабског. Сву су они дивни изданци, процвјетали мирисни цвјетови који су расли на ливади светога Саве. Они су само наставак тог учења, те вјере”, казао је ђакон Иван.

Указавши присутнима на просветитељско, духовно и државничко дјело Светог Саве, он је казао да се ни прије, а ни послије Светог Саве није родио већи у нашем народу.

„Да није њега било тада, питање да ли би нас било сада. И ако би нас било питање је какву би вјеру вјеровали и каквог Бога поштовали.
Оно што је градио Св. Сава са оцем и са браћом својом све је почивало на благослову Божијем, на све што су радили призиван је благослов Божији, и зато су ти темељи толико јаки и утврђени да и данас изазивају дивљење и одушевљење у очима људи.
Свједоцимо смо да вријеме у којем живимо немилосрдно гута све пред собом, кад се човјек окрене за собом и погледа гдје је био-Нигдје, шта је урадио-Ништа, те тако остане празан и незадовољно оправдава себе тиме да се Нема времена”, рекао је ђакон Иван Црногорчевић и закључио да је задатак данашњих генерација, само да очувају оно што су наслиједили од предака.

„Данас се од нас не очекује да остваримо оно што је остварио Свети Сава. Сигурно, наше генерације да живе и три пута дуже него што је живио Свети Сава, не би могле да остваре оно што је он остварио.
Нама, нашој генерацији је дато и задато само да сачувамо оно што су градили наши очеви, ђедови и далеки преци . Да одржавамо кандиле вјере које су они запалили, јер нас управо Бог и одржава и чува зарад подвига и њихових молитава.
Пред нама стоји изазов, да не ранимо својим гријесима љубав светог Саве”.

У богатом културно – умјетничком програму, поред полазника школе вјеронауке који су пјевали и рецитовали Светом Сави у част, наступила је вокална солисткиња Даница Црногорчевић, затим фолклорни ансамбл „Слободан Алигрудић” из Зете, и Музички трио из Никшића.

Сјутрадан, на сам дан празника, служена је Света Литургија у цркви Светог Николе. По одслуженој Литургији, преломљен је славски колач у част празника, а након тога дјеци су подијељени светосавски поклон пакетићи.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This