Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски господин Амфилохије служио је данас, на празник пренос моштију Светог Игњатија Богоносца, са свештенством Свету службу Божију у манастиру Дајбабе код Подгорице.
У току Литургије Владика је у ђаконски чин рукоположио Златка Васића.
У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да је све важно што се у Цркви догађало кроз вјекове, било надахнуто Светим Духом.

“Сабрани свети Божји људи око Господа, око Јеванђеља, у име Господње, сабрани око Светога причешћа, Црква Божија, она је једним срцем, једном душом и једним умом записивала и проповиједала  учење о Светој Тројици, Оцу и Сину и Духу Светоме”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је нагласио да су то радили свети Божји људи сабрани у име Господње, а не појединци.
“Нажалост, Црква на западу, она је то повјерила појединцу. То је римски епископ, римски папа. Нарочито је то дефинисано на Првом ватиканском концилу 1870. године, гдје је записао тај њихов сабор да је римски епископ непогрешив сам по себи, а не по сагласности Цркве. То је оно што је помутило савјест и свијест и што је утицало да се одвоји Црква запада и да то лажно учење преовлада до данас на западу”, рекао је Митрополит Амфилохије и додао да је на том изневјерењу саборног учења Цркве Божије саграђено много чега несрећнога.
“Прије свега, отуђења од изворне вјере јеванђелске, а онда и живљења по Јеванђељу. Црква православна чува ту изворну вјеру јеванђелску”, закључио је Митрополит Амфилохије.
Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је са свештенством одслужио помен на гробу Архимандрита Луке Анића, ранијег дугогодишњег игумана дајбабске светиње, Цетињског манастира и манастира Савина главица у Грбљу.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Видео: Острог Тв Студио

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20260/11.02.2017_POMEN%20OCU%20LUKI.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

 
 

Pin It on Pinterest

Share This