Izaberite stranicu

Бугарска православна црква номинована је за Нобелову награду за мир за спасење 48 хиљада бугарских Јевреја из логора смрти за вријеме Другог свјетског рата, саопштава Седмица, позивајући се на званични сајт Бугарске патријаршије.
Апликација је била званично представљена у Нобелoвском комитету почетком јануара 2017, а на иницијативу бившег министра здравља Израела генерала Ефраима Снеха, професора права на Универзитету Хаифа Моше Кешета и адвоката Моше Алонија. Апликација је потврђена потписима више од 200 преживјелих Јевреја, које је спасила Бугарска црква.
За вријеме Другог свјетског рата појединци су показали изузетну храброст ризикујући сопствени живот да би спасили јеврејске грађане од смрти и прогона, али Бугарска православна црква била је једина религиозна организација на територији која се налазила под контролoм Хитлера, која је отворено и званично изјавила да је недопустив геноцид над Јеврејима, каже се на сајту Бугарске патријаршије.
Неопходно је истаћи храбри став епископата Бугарске православне цркве на челу са егзархом Стефаном и члановима Светог синода, међу којима су били митрополит видински Неофит, митрополит врачански Пајсије, митрополит пловдивски Кирил (касније бугарски патријарх). Они су одиграли водећу улогу у спасавању јеврејских заједница у својим епархијама.
Ко ће бити проглашен за добитника Нобелове награде за мир ове године знаће се у  октобру. Подсјећамо да је ово већ друга номинација Бугарске православне цркве за Нобелову награду за мир. Први пут она је била номинована 2013. поводом седамдесете годишњице спасавања бугарских Јевреја. Тај предлог је потом поднио Лачезар Тошев, замјеник шефа Сталне делегације бугарског парламента у ПАСЕ, који је рекао: «Тако је црква штитећи иновјерце ризиковала своју сопствену будућност».
Значајно у случају овог поновног именовања Бугарске православне цркве за Нобелову награду за мир јесте то што она долази од израелске стране и има снажну подршку  бугарске заједнице у Израелу.

С руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This