Izaberite stranicu

Празничном недељном Литургијом – на 31. седмицу по Тројичиндану, у дану који је посвећен Св.муч. Полиевкту и Светом Филипу, Митрополиту Московском, бившем игуману Соловјетском – принесена је Жртва Богу Живоме, у Храму Победоносца Христовог Георгија, под Горицом у Подгорици.
Светом Службом Божијом началствовао је протојереј-ставрофор Драган Станишић, професор Богословије на Цетињу уз молитвено учешће своје браће у Христу Богочовеку, негдашњим старешином овог Светог Храма, протојерејем-ставрофором Милуном Фемићем и протојерејем Јованом Радовићем.
Славословље, пострадалим Христа ради, увеличано је милозвучним појањем хора Храма Св. Георгија, предвођеног вероучитељицом и хоровођом, г – ђом Снежаном Поповић.
Након прочитаног Јеванђелског зачала празничном беседом сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ о. Драган поновивши проповед Св. Јована Крститеља коју чујемо још од Јордана: ,,Покајте се јер се приближило Царство Небеско“.
Тога дана, отац је нагласио треба да знамо да смо познали – саму Пресвету Тројицу.
Наставивши, да та вода – та бања Крштења – представља наш почетак живота у Цркви; Јер управо од те воде, од Јордана, Христос је почео проповедање о спасењу рода људског.
Кад бисмо могли да искажемо све оно што знамо о Цркви, отац је рекао да би се могло сместити у следеће речи: ,,Покајмо се јер се приближило Царство Божије“.
Кад Господ говори о Царству Божијем, отац је подсетио да Он наводи више прича, о томе, шта је то: па каже да је то као кад домаћица стави брашно, па  хоће да направи хлеб – стављајући квасац –  и оно нарасте велико.
Тако је и са нама.
Пролазећи кроз бању Крштења, имајући  тога квасца, Духа Светога у себи – ми растемо.
А растемо – у Висину Раста Пуноће Христове.
Та висина је, висина човека који се обожује, нагласио је отац; јер напредујући духовно у Цркви, ми заправо напредујемо – у Љубави. А то је оно истинито и право и спасоносно напредовање човека.
Јер, Пуноћа Раста Христове Висине – је у Љубави. Љубав је оно што спаја Бога и човека. И то је та веза; свеза савршенства.
Зато ми ових дана, освећујући воде и подсећајући се Јордана, реке – која нема само географски значај, већ много дубљи смисао. А то је да вода у којој се Крштавамо, уводи нас препорађа и припрема за нови живот. За Живот у Цркви.
Том водом, освећује се природа, све што постоји, што је од Бога саздано.
Састав Богојављенске воде нас упућује да сва васиона тежи да има састав – Богом благословен. Да све тежи да се испуни добротом Божијом. Јер и само стварање, је акт Доброте Божије.
Али због нашег греха, сва творевина је изгубила Силу, за коју је била назначена.
Зато ми кропећи све на дан Богојављења, исказујемо веру у ту Силу у Благодат Божију; да Господ пошаље са висине Духа Светога на нас да постанемо способни говорити и клицати : ,,Бог Господ јавитсја нам, благословен  во имја Господи“.
Након примања Светих Дарова Христових и прочитаних благодарствених молитава, Цркви Христовој прибројана је данас Светом Тајном Крштења и Миропомазања, слушкиња Божија Јелена.
Парох који је извршио ову Св. Тајну, о. Драган, поучио је, рекавши, да се она данас заправо родила, постала члан Цркве; но, такође, потребно је да се  и развија. А најбоља храна за душу су Свети Дарови Тела и Крви Христове. По примању Светих Тајни, неопходно је да настави да верује у Бога Љубави, да живи по заповестима Божијим и да редовно присуствује Богослужењима. Такође да твори заповести о посту и молитви, јер се тако одгони свако зло од човека. Долазећи у Храм на Службу Божију, то ће је васпитати шта је вета и шта је Црква, а што  ће је  само, додатно образовати.
Пожелевши јој сретно и Богом благословено Крштење, о. Драган јој је пожелео, да чува оно што је данас добила, у свим данима живота свога.
Истовремено у просторијама Храма одржан је час веронауке коју води попадија г-ђа Надица Радовић, на ком су се полазници припремали за Светосавску дечију академију, која ће се одржати у Славу и Част Првог Србског Просветитеља и Учитеља, Саве Равноапостолног, која ће се одржати у крипти Храма Христовог Васкрсења.
И овог пута, парохијани Храма Св. Георгија, наставили су своје заједничарење у Христу, Литургијом после Литургије, у гостопримници Храма Св. Георгија, под Горицом.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This