Izaberite stranicu

Признати професор теологије Солунског универзитета, академик Антонио Тихеос испричао је о јављању Светог Стефана једном праведном ђакону, кога су позвали да служи у капели. Тај случај десио се у XX вијеку, и о њему су испричали професору, када је први пут посјетио Свету Гору 1951. године, саопштава Униан-религия, позивајући се на грчки сајт vimaorthodoxias.gr.
На Светој Гори 9. јануара обиљежен је дан Светог Стефана, мученика и архиђакона. Празновао је и манастир Констамонит, катедрални соборни храм који је посвећен светитељу. У Кареји, гдје се налази реновирана капела Светог Стефана, такође се празнује Свети Стефан.
Професор прича: «Стигли смо у престоницу Свете Горе, Кареју, и на састанку у Светом киноту представили су нас представнику манастира Светог Дионисија оцу Григорију, који нам је помогао и побринуо се за наш боравак. Он нас је и позвао у манастир. У живописном подворју манастира, у катедралном саборном храму поклонили смо се Светом мученику Стефану. Ту смо и чули за чудо светитеља. Прије неколико година, на празник Светог Стефана, отац Григорије замолио је монаха руског манастира у Кареји, оца Никострата, старијег скромног ђакона, да учествује у литургији, пошто они нијесу имали свог ђакона.
Благочестиви ђакон стигао је на литургију на вријеме, али тек што је ушао у капелу гдје су се скупили оци, погледао је на часне двери и казао: „Зашто сте ме звали кад имате ђакона који је већ обукао стихар?” Сви су га погледали уплашено и упитали: „Гдје ти оче Никострате, видиш ђакона?” Отац Никострат је ћутао неко вријеме, а затим им је са сузама у очима рекао: „Он је био, видио сам га као живог, у одежди и са кандилом у руци” и показао на икону Светог Стефана. Оци су били задивљени, заблагодарили Господу и с великим слављем почели литургију.»

С руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This