Izaberite stranicu

У ноћи 5. јануара у Белорусији (Борисовски реон) убијена је игуманија манастира, мати Василиса (Медвед), саопштава веб сајт Sputnik.
Како се наводи, игуманију је ножем напала 29-годишња жена, држављанка Казахстана, коју су привремено примили у манастир да би јој помогли у решавању њених животних проблема. Током њеног боравка у манастиру, посебно уочи инцидента, примјећено је психичко растројство младе жене, које је и било узрок њеног страшног поступка.
У петак 6. јануара у манастиру је одслужен помен за новопрестављену игуманију Василису. Након службе сабранима се обратио Епископ борисовски и мариногорски Венијамин, који је позвао вјерне да се моле за пострадалу игуманију. Он је нагласио да је најважнија ствар за заједницу да схвати духовни смисао ове трагедије, како непријатељ људског рода покушава да смути вјерне уочи свијетлог празника Рождества Христовог – дана опште радости.
Мати Василиса је рођена 10. марта 1949. у украјинском граду Соснице. Дипломирала је на Историјском факултету Черниговског педагошког института и радила као наставник. Преселивши се у Белорусију била је парохијанка храма Светих апостола Петра и Павла у Минску, као и једна од милосрдних сестара при храму. Године 2001. постала је послушница Манастира Свете Јелисавете, а 2002. је примила монашки постриг. По благослову Митрополита минског и слуцког Филарета, 2004. је постављена за игуманију Манастира Свете Ксеније Петроградске.

С енглеског: Свештеник Александар Орландић

Извор: theorthodoxchurch.info

Pin It on Pinterest

Share This