Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је јутрос, на Бадње јутро, са свештенством Свету службу Божију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.
У току Литургије Владика је у презвитерски чин рукоположио ђакона Блажа Божовића из Улциња.
У литургијској бесједи Митрополит Амфилохије је вјернима честитао данашњи велики хришански празник, рекавши да је Христов рођендан велика тајна која се јавила нама људима.

“Рођењем Господа и Спаса нашега Исуса Христа Бог је постао човјек. Бог који је вјечна љубав је загрлио собом сву своју творевину и сва своја створења. И не само загрлио, него се уселио преко Пресвете Дјеве у људску природу. Обожио је и открио јој ону безмјерну мјеру њенога раста и усавршавања. А мјера тога раста јесте управо мјера Христа Богочовјека”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.
Владика је рекао да је црногорска власт нажалост у наше вријеме кренула путем супротним од пута Богомладенца Христа, безбожним путем.
“Одричу се од велике светиње Христовога рођења. Колико је то христоборство велико види се и по данашњим новинама. Вијест о Божићу, која је најзначајнија вијест и небу и земљи, и прошлости и садашњости и будућности, и вјечности, она је негдје на маргинама наших новина”, рекао је он.
Он је додао да  у исто  вријеме они који данас управљају Црном Гором, намјесто да иду путем којим је ишао Свети Јован Владимир клањајући се Христу Богу од Дјеве рођеноме, они призивају а их благослови онај који је проклет о светог Васељенског Патријарха.
“Тај није слуга Бога вишњега, нити је свештеник нити епископ. Он се лажно представља и приказује. За њега је речено у одлуци Сабора Васељенске Патријаршије у Цариграду да онај који од њега узима благослов – проклетство узима. Нажалост, ево и ова Црна Гора од њега узима проклетство. Њега стављају на прво мјесто као лажног митрополита црногорскога. На његовој лажи и обмани ова власт гради будућност Црне Горе. Да да Бог да овај вјетар одагна сваки духовни смрад, сваку мржњу, богомржњу, братомржњу и све оно што их рађа”, поручио је Митрополит Амфилохије.
Након Литургије, Митрополит Амфилохије је у Старом Бару освештао камен темељац будуће парохијске сале.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Видео: Острог Тв Студио

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20046/06_01_2017_mitropolit_bar.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

 

Pin It on Pinterest

Share This