Izaberite stranicu

Пред манастирским храмом Светог Николе на Ободу Црнојевића данас, на Бадњи дан, организовано је традиционално саборно налагање бадњака.
Свето дрво, симбол Христа Богомладенца благословио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, уз молитвено учешће мноштва вјерника Ријечке нахије.

Митрополит Амфилохије је сабраном народу честитајући Бадњи дан, поред осталог, рекао:
Бадњак је у Црној Гори, а особито овдје код вас у Ријеци Црнојевића, увијек био светионик за душу, за дом, за породицу, велики Божији благослов, и тек послије Рата, када су безбожници преузели власт у Црној Гори, иако се народ није у потпуности отказао од бадњака и од Божића, ипак је дошло до велике духовне кризе: Та криза је посебно била изражена овдје код нас, у Црној Гори. Једино овдје је смањен број сахрана са свештеником, сахрана са благословом Божијим. А то је плод отуђења од Бога, отуђења од вјере, чија је суштина да је човјек биће створено не за смрт, за пролазност, него за бесмртност, за вјечни живот. И онда они који не вјерују у Бога, или погрешно вјерују, одричу се Бога као вјечног Творца Неба и Земље, и онда се одричу вјечнога живота, који само Бог дарује људима. Зато, поред крштења, вјенчања, светога причешћа, уз пост и молитву, најсветији чин била је сахрана са свештеником, опијело. Они који вјерују у Христа, то и данас настављају. На жалост, страх је толико био ушао у људе, да је и данас много више сахрана без свештеника, без благослова Божијег, то значи без вјере у непролазно људско достојанство.
Приређено је и традиционално празнично послужење.
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20050/06.01.2017.Mitropolit%20Rijeka%20crnojevica.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Видео: Острог Тв Студио

Pin It on Pinterest

Share This