Izaberite stranicu

У његушком засеоку Ераковићи, у непосредној близини куће у којој се родио владика Петар II Петровић Његош, на зарављеном платоу омањег узвишења, са лијеве стране асфалтиране саобраћајнице налази се црква посвећена Светом Ђорђу. Ова црква коју је подигао Његошев отац Томо, стављена је под заштиту државе сада већ далеке 1958. године. Изложена зубу времена током низа година, овај историјски и духовни бисер Црне Горе, ускоро би требао бити обновљен. Споља је видљиво да су зидови цркве напукли, кров оронуо, цријеп отпао…

[pullquote]

Гробови Тома и Иване Петровић су у цркви

Цркву посвећену Светом Ђорђу, крсној слави Петровића, саградио је у првој, или почетком друге половине XIX вијека Његошев отац Томо Марков Петровић. Својим тестаментом, завјештао јој је знатну суму новца. У цркви су сахрањени Његошеви родитељи. Гроб Његошеве мајке Иване је у равни пода, док је гроб Тома Петровића у сјеверозападном дијелу цркве. Око цркве се налази гробље, а у њему је и гроб великом вољоди Станку Стијеповом Петровићу.

[/pullquote]

Дио лијепо профилисаног крста на једном од гробова је окрњен. Мјештани оближњих кућа су револтирани евидентном небригом за ово културно добро, али, немоћни су да ишта поправе сами, без подршке државе. Обнова цркве покренула би и њену вјерску, културно-туристичку валоризацију, посебно кад се увеже са садашњим етно-музејом родном кућом Петра Другог Петровића Његоша, која се налази с доње стране пута. Управа за заштиту културних добара, поступајући по захтјеву Митрополије црногорско-приморске, донијела је у јулу прошле године Рјешење – сагласност на главни пројекат санационо-конзерваторских радова цркве Св. Ђорђа у Ераковићима на Његушима, Пријестонице Цетиње. Главни пројекат санације израдио је ГеоТ д.о.о. из Подгорице који је са д.о.о. Бомбетоном Цетиње, склопио Уговор о стручној и пословно-техничкој сарадљи, саопштили су „Дану” из Управе за заштиту културних добара Црне Горе.

– Управа за заштиту културних добара поступајући по захтјеву Митрополије црногорскоприморске, донијела је Рјешење сагласност на пројскат конзервације и рестаурације иконостаса цркве Св. Ђорђа у Ераковићима на Његушима, који су израдили Музеји и галерије Подгорице. Поштујући издате конзерваторске услове, пројекат је предвидио интервенције у духу конзерваторских принципа, а у циљу унапређења и очувања културног добра, и садржи све конзерваторске мјере које су основ за квалитетну конзервацију и рестаурацију културног добра, чиме би се валоризовало не само културно добро, већ и пјелокупна локација, каже Анастазија Мирановић, директорка Управе за заштиту културних добара.

Црква је једнобродна грађевина, са полукружном апсидом на истоку, и тродјелним звоником на преслицу, на западној фасади. Изграђена је од фино тесаног камена у кречном малтеру, слаганим у правилне хоризонталне редове, са уским спојницама. Брод цркве је покривен цријепом, а апсида плитком каналицом. На западној фасади је смјештен главни улаз, наглашен каменим, клесаним блоковима. Изнад улаза у цркву налази се полукружна ниша, а у центру, метална розета, оперважена благо профилисаним каменим оквиром. Западна фасада завршава се тродјелним звоником на преслицу са двоводним кровом, на којем је постављен метални крст. Под у цркви је од камених плоча. Олтарски простор је за два степеника издигнут изнад пода брода.

Мирјана Д. Поповић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This