Izaberite stranicu

Предсједник овог ВДС је његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански, господин Хризостом, а дјелатност старатељства се остварује кроз шест ресора, од којих је до сада највише постигао ресор за харитативну дјелатност.

По угледу на ВДС Архиепископије београдско-карловачке, Архијерејско намјесништво брчанско, а залагањем архијерејског намјесника протојереја ставрофора Драгана Ћирковића, основало је Вјерско добротворно старатељство.

Прва заједничка сједница, поводом ове иницијативе, одржана је 12. марта 2014. године. На сједници је присуствовало  четрдесет свештеника, ђакона и мирјана. Тема разговора била је оснивање Вјерског добротворног старатељства, с циљем да успјешно дјелује у савременим условима живота и у складу са потребама наших вјерника, као и свих људи добре воље. Послије свестраног разматрања и претресања разлога и потребе оснивања ВДС-а и његовог рада, као и сагледавања општег стања наших вјерника на простору Архијерејског намјесништва брчанског, једногласно су усвојени следећи приједлози:

1.    Да предсједник овог ВДС-а буде Његово преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Хризостом.
2.    Да највиши орган буде Скупштина ВДС-а.
3.    Да оперативне органе сачињавају: Управни одбор, Надзорни одбор и секретар ВДС-а.
4.    Да се рад ВДС-а организује у шест ресора, те да сваким ресором руководи предводник који има своје помоћнике и чланове.

Ресори:

1.    ВЈЕРСКА ПРОСВЈЕТА
Подразумијева:
а) Помоћ у организацији вјеронауке при храмовима за школску дјецу, омладину, одрасле, катихумене, те израду и остваривање програма рада;
б) Организовање редовних предавања, трибина и других активности и манифестација.
Предводник је протођакон  Драган Поповић, а чланови Бранислав Рибар и Петар Васић

2.    ПОРОДИЦА, БРАК И ВАСПИТАЊЕ
Подразумијева:
а) Праћење токова живота, рада и збивања у породицама и на пољу васпитања. Организовање актуелних, поучних предавања и стручних разговора;
б) Помоћ у сузбијању алкохолизма, наркоманије и других негативности;
в) Учешће у јавном животу по питањима здравља, екологије и других важних области из живота наших вјерника.  Радити тако да се о свему чује и глас Цркве.
Предводник: протојереј Александар Михаиловић, а чланови Радослав Суботић и др Александар Ђурић.

3.    ХАРИТАТИВНИ РАД
Подразумијева:
а) Основање харитативне и патронажне службе;
б) Старање о старим, изнемоглим, сиромашним и усамљеним лицима.
Предводник: протојереј ставрофор Миодраг Тошић, а чланови: др Момо Црнић, Мирко Трифковић, Милена Митровић, Саша Трупл и Мићо Никић.

4.    ПРАВНО САВЈЕТОВАЛИШТЕ
Подразумијева:
а) Пружање бесплатних правних савјета;
б) Вођење бриге и стручног надзора над извјесним завјештањима и другим правним питањима ВДС-а.
Предводник протођакон Велибор Симић, Миленко Симикић, професор др Милан Томић.

5.    МИСИЈСКА ДЈЕЛАТНОСТ
Подразумијева:
а) Активан и упоран рад на заштити наших вјерника од деструктивног дјеловања секти и окултно-сујевјерних утицаја;
б)  Унапређивање побожног начина живота наших вјерника.
Предводник: протонамјесник Небојша Драшкић,  чланови: Саво Д. Теодоровић, Бранислав Симић и Петар Ристанић

6.    КООРДИНАЦИЈА
Подразумијева:
а) Организовање повремених семинара за свештенике Архијерејског намјесништва брчанског,  на којима ће се третирати теолошко-пастирска питања и евентуални проблеми;
б)    Зближавање свештеника и њихових породица;
в) Контакте и координацију свих црквених општина Архијерејског намјесништва брчанског.
Предводник:  ђакон Кристијан Ђокић, чланови (+Никола Ристић) и Миодраг Буквић.

Убрзо након ове сједнице, 23. априла 2014. године одржана је, с благословом Његовог преосвештенства Епископа зворничко-тузланског  господина Хризостома, и прва Скупштина ВДС-а.

ДОСАДАШЊА АКТИВНОСТ ВДС-а

У протеклом периоду највише активности имао је ресор за харитативну дјелатност. С обзиром на то да су  наше подручје у 2014. години захватиле катастрофалне поплаве морали смо одмах дјеловати и укључити се у прикупљање помоћи за угрожено становништво.

Прва помоћ је била од црквених општина, свештеника и ђакона, али су се и многи привредници Брчко дистрикта укључили у акцију прикупљања помоћи. Тако је стигла помоћ из Црквене општине Постојна и Српског просветног друштва ,,Никола Тесла“ Постојна. Помоћ је упутио тамошњи свештеник Дарко Петаковић.  Све је довезено  у три велика комби возила.
Такође је Епархија Бачка послала помоћ која је допремљена у два шлепера укупне тежине педесет тона.

Па је Црквена општина Бар послала један камион помоћи укупне тежине десет тона и то веома вриједне садржине. Помоћ угроженим је упутио свештеник Ђорђе Кнежевић.
Магацински простор уступила је госпођа Милена Митровић.

Добротворни фонд Митрополије црногорско-приморске ,,Човјекољубље,, послао је помоћ вриједну 36.000 евра.  Велику захвалност дугујемо предсједнику овог фонда о. Бранку  Вујачићу  који је уложио велики труд да се помоћ прикупи али и да стигне до мјеста гдје је заиста потребна. Пошто се показало да је магацин мали да прими сву помоћ која је пристизала, у сусрет  нам је изашао господин Мићо Тривић који је за те потребе, без материјалне накнаде, уступио халу  од хиљаду квадрата.

Помоћ из Беча довезао је и Ренато Чича, а ту помоћ је  прикупило тамошње удружење инвалида.

Црквена општина Цирих захваљујући ангажовању о. Бранимира Петковића послала је помоћ укупне тежине 21 тону.

Црквена општина из Штутгарта на челу са својим свештеником Братиславом Божовићем допремила је помоћ, а тежина је износила једанаест тона.

Једна од свакако највреднијих пошиљки помоћи стигла је захваљујући ангажовању о. Славише Шањића из Париза. О. Славиша је заједно са предсједником Савеза Срба из Француске Ромеом Милошевићем прикупио  помоћ у вриједности од 120.000 евра. Велику захвалност, што је ова помоћ стигла у Брчко дистрикт, дугујемо амбасадору БиХ у Француској госпођи Нини Сајић, која је уложила велико ангажовање и труд.

Сва пристигла помоћ подијељена је угроженом становништву захваљујући члановима Светосавске омладинске Заједнице, али и многим волонтерима, међу којима су се истакли: Ренеа Кондић и Горан Марић. Помоћ је дијељена у Брчко дистрикту, Бијељини, Тузли, Шамцу, Модричи и Новом Граду.
Укупна вриједност подијељене помоћи је 415.000 км, а укупна тежина 198 тона.

У организацији ВДС-а и СПКД „Просвјета“ Брчко организован је и хуманитарни концерт у великој сали Дома културе у Брчком, а учествовали су: Црквени хор „Света Петка“, Пјевачка група ,,Вијенац“, Црквена пјевачка група ,,Лира“, Фолклорни ансамбл и Тамбурашка секција СПКД „Просвјета“, КУД „Илићка“, Пјевачка група „Милош Обилић“, неколико младих вокалних солиста и гуслар Огњен Окиљ. Сав приход од концерта упућен је у Фонд за помоћ поплавама угроженом становништву.

Активности ресора за харитативну дјелатност и даље интензивно трају. У протеклом периоду обишли смо многе социјално угрожене породице и подијелили помоћ у виду прехрамбених и хигијенских пакета као и огрева за зиму.

Помогли смо и породицама којима је била потребна помоћ у лијечењу.

За Божићне празнике обрадовали смо 55 породица којима је пружена помоћ у виду печеница.

Овдје морамо споменути и захвалити се  нашим великим донаторима:  Радивоју и Александру Мијатовићу, Синиши Кошћи, Марку Панићу, Сави Савићу  Милану Мишури, Зорану Гаврићу и  „Месници Павловић“ који су помогли ову акцију.

Нашој акцији придружиле су се црквене општине: Поточари, Грчица и Колубарско-грбавичка.

Вриједност тако прикупљене помоћи износила је  15.700 км.

На овај начин пружа се могућност да вјерујући људи чине милосрдна дјела према онима којима је то потребно, и испуњавање Јеванђеља на дјелу. Упућујемо позив свим људима добре воље и милосрдним хришћанима да, иако је економска криза видљива у свим областима живота, благодаћу Божијом пронађу снаге и воље да помогну рад ВДС-а, и то не само ресору за  хуманитарни рад него и другим ресорима који припремају своје ангажовање у оквирима ВДС-а.

ВДС је отворен за све људе и његов циљ није само пружање адекватне помоћу у материјалном смислу већ и помоћ људима којима је она потребна у моралном, социјалном, духовном и другом смислу.

Црква може да обезбиједи материјална средства за помоћ једним дијелом,  али су за крупније акције потребни донатори. Желимо да се захвалимо свима који су на било који начин до сада помогли рад  ВДС-а Архијерејског намјесништва брчанског.

Протојереј-ставрофор Миодраг Тошић

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This