Izaberite stranicu

ПродићКако нам се приближава празник када наша Црква молитвено прославља Светог Трифуна, једног у низу мученика који су због своје вјере у Спаситеља свијета, Господа Исуса Христа, претрпјели неизрецива страдања и смрт, у оквиру издавачке дјелатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске, објављена је једна веома интересантна књига.

Наиме, г. Слободан Продић, неуморни трудбеник када је у питању објављивање не само стручних наслова, него и оних који су намијењени најширој читалачкој публици, прихватио се пера и сачинио је дјело у коме је крајње једноставно објаснио разлоге веома интересантног феномена.

Упркос чињеници да, као што смо рекли, на дан када се у нашим храмовима и домовима прославља Свети Трифун, у посљедњих пар година све више је оних који тај дан поистовјећују са незнабожачким празновањем „Дана заљубљених“.

Оно што је свакако поражавајуће јесте и то да међу онима који су прихватили тај хибридни празник предњаче млади људи. Они неријетко, руковођени триковима маркетинга и помодарством, слијепо прихватају не само празник „заљубљених“, него и многе друге „празнике“, истовремено заборављајући на своју вјеру и спасење своје душе.

Како би се барем донекле томе стало на пут, са благословом Његовог преосвештенства др Григорија, објављена је ова књига кроз чији се садржај читаоци прије свега могу упознати са тиме ко је заправо Свети Трифун, а такође и са историјским процесом настанка празника „Дана заљубљених“.

Поред заиста корисних информација, а ту мислимо и на напомене о савременој литератури која је, на различитим језицима настала током посљедњих неколико година, Слободан Продић је овим дјелом, наравно онима који то заиста желе, пружио могућност да читајући ово штиво сазнају много тога корисног.

Извор: Митрополија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This