Izaberite stranicu

У среду, 28. јануара 2015. г., у сали Епархије аустријско-швајцарске у Бечу, професор Богословског Факултета протојереј-ставрофор о. Владимир Вукашиновић одржао је предавање на тему: Литургијске теме и литургијска пракса. Предавању су поред Епископа Андреја присуствовали свештеници и ђакони града Беча и ближих парохија.

Након уводног дела предавања у коме је прота Владимир појаснио неке разлике у штампаним Служебницима прве и друге генерације и општих коментара, уследила су питања свештенства. У центру пажње били су одређени делови литургије: велики Вход, Причешће на Литургији пређеосвећених Дарова, освећење Дарова на Литургији Светог Јована Златоустог и Светог Василија Великог, и незаобилазно питање начина читања Литургијских молитава; продискутована су и поједина питања из Требника: заједничка чаша на венчању, и правилна формулација током подизања славског колача.

Интересовање је било велико и питања су се низала једно за другим. На крају предавања је прота Владимир говорио о новооснованом Институту за литургијско Богословље и његовој будућој мисији. На крају успешне вечери, Владика Андреј се захвалио високом госту из Београда на доброти и братољубљу, а свештенству на свагдашњој показаној ревности за исправност богослужења.

Извор: Епархија аустријско-швајвајцарска

Pin It on Pinterest

Share This