Izaberite stranicu

Празник Светога Саве је прослављен и на Јужноамеричком континету, у Каракасу, Венецуела, у храму Светога Георгија, где су у евхаристијском слављу учествовали не само Срби, већ и домаћи Венецелуанци и неколицина Руса. Свету Литургију је служио арxимандрит др Евстатије (Аздејковић) са оцем Кирилом, пореклом Русом, који је и рођен у Венецуели. Архимандрит др Евстатије је стигао пре пар дана у Каракас, где ће служити као свештеник и духовник у храмовима Светог Георгија у Каракасу и Светог Јована Крститеља у Маракају (град око 100 км удаљен од Каракаса).

У својој беседи, архимандрит Евстатије је позвао све Словене чији је Свети Сава просветитељ да се не баве чувањем култа и фолклора Светога Саве, већ да себе утврђују у православној вери и Цркви и да као припадници светосавске вере и Цркве буду доследни наследници и носиоци те вере, како би је и ширили и на своје сународнике, потомке, али и на домаће становнике Јужне Америке, јер нам је тај завет и аманет оставио Светитељ.

Такође, Архимандрит је нагласио да је дошао са начелом, по речима апостола Павла, “Свима сам био све да било кога придобијем за Јеванђеље” (1 Кор. 9,22) и да ће увек бити свима њима на располагању као брат, свештеник и духовник, како би достојанстевно сведочили православну веру коју су нам оставили наши светитељи и просветитељи од Господа Исуса Христа, Светога Саве, па све до данас.

“Нити могу ја без вас, нити ви без мене, а ни заједно без Господа ништа нећемо моћи. ‘Ти си двојици или тројици, који се сложе у име Твоје, обећао дати оно за што се узмоле’, зато и ја вас молим да се што чешће достојни Светога причешћа сабирамо око Свете чаше и љубећи једни друге једнодушно исповедамо Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу јединосуштну и нераздељиву, Тајну коју нам је као завет да је ширимо и другима оставио нас свети отац Сава.”

У наставку је уследила трпеза љубави

Радивоје Јовановић, предсједник Црквене општине СПЦ у Каракасу

 

Pin It on Pinterest

Share This