Izaberite stranicu

У херцегновској дворани парк синоћ је, у присуству великог броја вјерника одржана академија у славу и част Светог Саве, првог српског архиепископа и просветитеља.

У празничној бесједи Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије рекао је да је Свети Сава оставио дубоке трагове у бићу народа који живи на територији Црне Горе.

Он је подсјетио да је Свети Сава за првог зетског епископа на Превлаци поставио Илариона, једног од својих ученика.

“Као што је поставио и на Хуму, отуда Захумско-херцеговачка епархија, као што је поставио и у Будимљи, отуда имамо Еудимљанско-никшићку епархију. А из оне са Михољске Превлаке, Зетске епархије, митрополије, имамо данас Митрополију црногорско-приморску. То су три од дванаест епархија, које је по предању, основао Свети Сава послије свога доласка из Никеје, када је постао први архиепископ српски и када је стигао у Жичу”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да је Свети Сава из Жиче кренуо путевима који се нијесу само ограничавали на његову земљу.

“А Херцеговина је његова ђедовина, а Зета његова колијевка, јер као што је познато, његов отац Свети Симеон Мироточиви родио се на Рибници, што су записали и он и његов брат Стефан Првовјенчани”, подсјетио је Владика.

Митрополит Амфилохије је говорио о савременим одрцањима Светог Саве дијела народа у Црној Гори и њиховој тежњи да вјековни светосавски пут замијене путем у Европску унију.

“Нема хљеба од туђина, ако га мукотрпно не зарадиш и њиме нахраниш своју дјецу. То је наук Светога Саве, Светога Петра Цетињског, наук који смо примили још од времена Светих Кирила и Методија. То је оно чиме живимо и то је пут који води у истинско достојанство”, поручио је Митрополит Амфилохије.

У умјетничком дијелу програма учествовали су херцегновски црквени хорови и чланови ансамбла сценско-музичког спектакла “Стојте галије царске”, који је режирала драмска умјетница Ивана Жигон.

Р. В.

Видео: NOVI TV HERCEG NOVI

Pin It on Pinterest

Share This