Izaberite stranicu

Већ 61. годину, од давне 1953. године. Црквено-школска општина Светог архангела Михаила прославља свог заштитника – Архистратига Михаила.

Ове године, храмовна слава у Брнабију слављена је неколико дана и била је увеличана присуством Епископа канадског г. Георгија. Управни одбор Црквено-школске општине и старешина цркве протојереј Малиша Миловановић организовали су веома топао дочек за надлежног архијереја и сав верни народ и  госте који су учествовали у торжественом саборовању.

Уочи празника Аранђеловдана, 20. новембра, служено је вечерње богослужење са петохлебницом, а након тога владика Георгије је присуствовао седници Управног одбора.

На сам дан славе уз велико присуство верног народа одслужена је света архијерејска Литургија. Владика је беседио о анђеоским силама  и архангелу Михаилу, подсећајући верне на потребу усавршавања у овом животу ради задобијања вечног живота и Царства Небеског.

После заамвоне молитве Владика је, са кумовима Драганом и Госпавом Чочић и верним народом, осветио славски колач.

У суботу, 22. новембра, након вечерњег богослужења, настављено је прослављење храмовне славе. Владика Георгије је, у прелепој свечаној сали уз присуство оца Малише и свештеника из ЦШО Светог Саве јереја Марка Радмановића, окружен децом и омладином из фолклорне групе „Млада Србадија“, осветио славски колач и кољиво да би на овај начин и верни који нису због радних обавеза могли доћи на свету Литургију у петак, учествовали у славском весељу и бласиљању славског колача и кољива.

Владика Георгије је поздравио верни народ, који је до последњег места испунио дворану. На почетку славске академије и културно-уметничког дела програма, Преосвећеног Владику и госте је поздравио старешина храма протојереј Малиша Миловановић, као и председник ЦШО Љубомир Котур, који су честитали славу свима и захвалили верном народу и свим секцијама које делају при ЦШО на сваком добротворном раду и помоћи у одржавању живота ЦШО и неометане спасоносне мисије цркве Светог арханђела Михајла. Затим су уследили поклони од Кола српских сестара „ Косовка девојка“ и фоклорне групе „ Млада Србадија“.

Програм је настављен уз песму, игру и рецитале који су изводили деца, као и играчи ФГ „ Младе Србадије“ и певачке групе „ Бели анђео“.

У недељу, 23. новембра, служена је архијерејска литургија у којој су заједно са Преосвећеним владиком Георгијем саслуживали протојереј Малиша Миловановић и протојереј-ставрофор Драго Кнежевић.

У својој беседи владика Георгије је нагласио лепоту наше вере која чуда ствара и омилитички растумачио јеванђелску причу васкрсавања Јаирове кћери. – Сви треба да истрајно верујемо Господу који од нас мало тражи – само да му верујемо и да испуњавамо Његове заповести о љубави према Богу и ближњим. Господ се никоме не намеће и никог ко му се обраћа са вером и љубављу не оставља већ милостиво пази, истака је Владика.

Лепоти богослужења у овим славским данима допринели су чланови црквеног хора „Обилић“ и ученици српске школе који учествују у светој Литургији певањем духовних песама за причастен.

Након Литургије припремљен је програм ученика српске школе “Свети Василије Острошки“, који су дечјим гласовима мамили осмехе на лица присутних.

А после недељног ручка за који су се побринуле кумови и сестре из Кола српских сестара, уследила је  редовна  полугодишња Скупштина, која се одвијала у лепој и братској атмосфери.

Протојереј Малиша Миловановић

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This