Izaberite stranicu

У Центру за културу у Добоју дана 20. новембра 2014. године са почетком у 19 часова отворена је изложба архивских докумената и фотографија „Митрополија зворничко-тузланска уочи и за вријеме Првог свјетског рата (1891-1918)“.

Ово је друго гостовање поменуте изложбе која је први пут представљена јавности у Тузли, а око чијег су се приређивања потрудили Архив Српске Православне Цркве и Црквена општина тузланска. Изложба која се бави животом Епархије наше помјесне Цркве и која је у аустроугарском раздобљу имала ранг митрополије, односи се на временски распон од скоро три деценије, све до уласка Митрополије зворничко-тузланске у уједињену Српску Православну Цркву (1891-1918).
За вријеме Првог свјетског рата постојао је логор у Добоју у кога су аустроугарске власти слале виђеније Србе, национално свјесне, међу којима је био и велики број свештеника. Добојски логор је однио више од 5.000 жртава, од којих и знатан број дјеце. Добојски логор је тема коју, иначе, једним својим сегментом ова изложба и покрива. Изложбу су отворили директор Центра за културу Војо Стјепановић, директор Архива Српске Православне Цркве Радован Пилиповић и архијерејски намјесник добојски протојереј-ставрофор Мирко Николић. Отварању изложбе је присуствовао и господин Дарио Атијас, генерални секретар-савјетник за односе с јавношћу Јеврејске општине у Босни и Херцеговини-Добој.
Иако је страдао у недавним јаким поплавама, град Добој се сјећа својих мученика и великих људи, Центар за културу је у својој обновљеној сали потпуно домаћински и по свим стандардима дочекао ову историјско-архивистичку изложбу која по други пут гостује у неком граду, архијерејском намјесништву Епархије зворничко-тузланске.

П. Б.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This