Izaberite stranicu

Патријарх московски и све Русије Кирил упозорио је на штетност прекомјерног кориштења друштвених мрежа.
„Погружавање у информациони, виртуелни свијет носи одређену опасност од губитка реалног људског контакта. Можемо лако замислити овакву слику: у једној просторији сједе млади људи, загњурени у своје компјутере. Нико не комуницира ни са ким, а уколико се постави питање, игнорише се. А шта они раде? Комуницирају путем друштвених мрежа“, казао је Патријарх на отварању Првог међународног форума православне омладине у Москви.
По његовим ријечима, када се реална комуникација замијени виртуелном, човјек се лишава опита општења са живим човјеком.
„Ништа нам не пружа такво искуство као лично општење са људима. Знамо да нам понекад недостаје такво искуство у решавању питања породичног живота. Није тајна: често везујемо свој живот са људима који, можда, нису вриједни тога – из неискуства, незнања, зато што немамо искуство општења, не препознајемо флуиде, не видимо шта је погледу човјека“, казао је предстојатељ Руске православне цркве.
Патријарх сматра да лична комуникација носи не само рационалну, већ и емоционалну и духовну поруку.
„Од човјека исходи одређена енергија. Понекад погледате у очи човјека и видите чист, миран поглед, чисту душу, а понекад – демонски огањ. Али, хоћеш ли осјетити чисту душу преко интернета, чак и ако твој сабесједник са друге стране говори о чистоти душе? И хоћеш ли препознати демонски огањ ако су пред тобом само слика и текст?“, упитао је он.
Патријарх је истакао да не позива на потпуно одбацивање друштвених мрежа, већ упозорава против претјераног погружавања у њих, чиме се заклањају друге могућности гледања на свијет.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Pin It on Pinterest

Share This