Select Page

У недељу, 2. новембра 2014. године, свечана сала Црквене општине Врање била је премала да прими аудиторијум, који је дошао да чује предавање на данас врло актуелну тему: “Зашто су празне српске колевке?“

Предавачи су биле две изузетне личности и борци за одбрану традиционалних породичних вредности: Др Љиљана Абрамовић – Савић, овогодишњи добитник Награде града Београда за образовање за пројекат „Покренимо се повежимо се!“ и Биљана Спасић, писац чувеног аналитичког дела „Зашто Срби нестају?“ и дела у форми фитања-одговори „Куда иде наша омладина?“. Предаваче је представила мати Стефанида, игуманија манастира Св. Прохор Пчињски, која је у име Православне епархије врањске и Одбора за верску наставу Епархије врањске, заједно са протојерејем хаџи Небојшом Стојадиновим била организатор овог предавања.

Гошће – предавачи најпре су изложиле демогафску слику Србије и објасниле актуелне проблеме Србије са све мањим бројем новорођенчади у целој земљи “белом кугом“. Подаци које су изложиле били су поражавајући и забрињавајући, а најжалоснија је била процена нестанка српског народа, уколико се не деси неки препород и не промени тренутна тенденција наглог пада броја припадника српског народа (с обзиром да је просечни старосни век код Срба 41, 5 година).

И предавачи, али и слушаоци, сложили су се у констатацији да мора много да се ради на промовисању свести о здравој породици, истичући добре примере са више деце, кроз приказивање и истицање плодоносног и радосног живота у њима, уколико, наравно, постоји склад у тој породици, базиран на заповестима које нам је Господ оставио. Јер, будућност српског народа, али и целог човечанства, је у побољшању и у расту наталитета, баш као што нам и Свето Писмо поручује: „Рађајте, живите и множите се“.

Цело друштво мора да се позабави тим проблемом, од владе и Цркве до невладиних организација и свих могућих удружења, истакле су гошће. Треба направити атмосферу у држави која даје подршку породици. Ми немамо Министарство за породицу, а многе земље то имају, немамо сигуран и јасан план како то одрадити. Том питању придаје се јако мало пажње и то углавном кроз констатацију колико нам је низак наталитет, а при томе се не помаже већ постојећим вишедетним породицама. Нема стимулације за рађање, а по том питању се не предузима ништа, већ се само погоршава стање – свакодневним наметањем (од стране медија) црне хронике. Захваљујући првенствено медијима, шири се негативна атмосфера и потпуни песимизам. Уместо тога, за почетак, треба преносити позитивну слику о породици (поготово вишедетној) и наглашавати да је здрава породица стуб здравог друштва, нагласиле су госпођа Абрамовић – Савић и госпођа Биљана Спасић.

Госпођа Спасић представила је и садржај својих горе наведених књига, истичући да је само један животни пут на који човек може ступити идући ка своме циљу. Ако то није пут живота, онда је то свакако пут смрти. На један или други пут човек ступа од детињства, а почетна станица на том путу је породица. Крајње је време да све снаге ставимо у службу оздрављења породице и њеног јачања, јер без здраве породице нема ни драве личности, а самим тим ни здраве Србије.

Због велике заинтересованости, ово предавање биће ускоро, уз помоћ Божију, поновљено, а заинтересовани ће бити благовремено обавештени.

Мр Сњежана Зец

Извор: Епархија врањска

 

Pin It on Pinterest

Share This