Select Page


Хришћанска заједница Каира потресена је чудом: двије иконе Господа нашег Исуса Христа у кући једне коптске породице египатске престонице почеле су обилно да точе крв и миро – саопштава „Copts Today“.
Претпрошле недјеље и понедјељка кварт Езбат-ан-Нахл, који се налази на сјеверо-западу Каира, био је испуњен вјерницима најразличитијих конфесија и деноминација: православни и муслимани, католици и протестанти покушали су да виде и да цјеливају двије иконе које су почеле одједном да крвоточе и мироточе прошле седмице у дому једног локалног житеља Копта.
Како је казао отац Рафит Рушди, клирик цркве пресвете Богородице и Јована Богослова у мјесту Езбат-ан Нахл открио је чудо у кући свога парохијана Адела Самира, који се до скоро налазио у болници.
«Адел је отишао у Асван ради неопходног испитивања уочи сложене операције на отвореном срцу», почиње свештеник причу. «Реултати десетак анализа показивали су да је потребно хитно извршити операцију. Адел није био спреман за њу (поред њега нису били ни жена, ни дјеца, ни рођаци), али морао је да се покори вољи и инсистирању љекара. За вријеме саме операције познати хирург, доктор Махмуд, који је руководио операцијом био је свједок чуда – он је казао: «Ја сам јасно осјетио мирис тамјана који је трајао током читаве операције, то се никада прије није десило». Послије таквих операција, пацијенти леже у реанимационој соби под посебном присмотром љекара, негдје и по недјељу дана, али Самир се невјероватном брзином опоравио, да су га други дан пребацили на обично одјељење».
189154.pПрема ријечима оца Рафата, у суботу Адел му је позвонио и замолио га да провјери стање код куће у којој никога није било већ неколико дана. Клирик који је ушао у стан свог духовног сина био је запањен – док је једна икона крвоточила, друга је обилно изливала миро. «Извијестио сам домаћина и свештенство о том чуду – и сви смо провели ноћ у молитвама, молећи од Господа да нас утврди у том знамењу. Ујутру у недјељу Самир је дошао кући и такође посвједочио чињеницу мироточења и крвоточења» , закључује јереј.
У освит 20. новембра, специјални одред обласне полиције посјетио је дом Адела Самира и, саставивши протокол описа икона, обезбиједио је коридор за литију, ради преноса чудотворних икона у цркву Пресвете Богородице. Већ у храму светиње је дочекало на стотине вјерника на челу са епископом Езбат-ен-Нахла Ал-Анба Бафлијем, који је началствовао литуругијом и благодарственим молебном Господу Исусу Христу у саслужењу десетине клирика Каира.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This