Select Page

Улицама Подгорице данас је, предвођена Архиепископом цетињским Митрополитом црногорско-приморским Господином Амфилохијем, прошла Петковданска литија „за рађање дјеце, за светињу брака, за људски образ“.
Претходно је Митрополит Амфилохије са свештенством, уз молитвено учешће многобројних вјерника, служио Свету архијерејску литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења.
Одговарали су чланови подгоричких црквених хорова „Свети апостол и јеванђелист Марко“ и „Свети Козма Етолски“, као и ђаци Богословије Светог Петра Цетињског.
У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да је Бог створио мушко и женско да би све што је у њима било у функцији вјечног и непролазног живота.
„У тој функцији најсветија је функција рађање дјеце“, нагласио је Митрополит црногорско-приморски осврћући се на најављену подгоричку геј-параду.
„То је, будите увјерени, пред Богом вам говорим и Светим Божјим људима, парада смрти и уништења, парада убиства и уништења рода људскога. То је парада самоубиства и обесмишљење свега онога што јесмо и што носимо у себи“, поручио је Митрополит Амфилохије.
Он је рекао да су и Божја творевина и људско срце као њен центар призвани да буду Божју.
„Људско срце призвано је да буде испуњено Божанском силом, Божанском љубављу која је вјечна и непролазна љубав. Није случајно Господ рекао: Блажени чисти срцем, јер ће Бога видјети. Не може човјек помраченога ума, срца и душе похотама и страстима видјети лице Божје“, закључио је Митрополит Амфилохије.
По завршетку литургије из Саборног храма је кренула Петковданска литија, која се кретала преко моста „Миленијум“, Улицом слободе и Булеваром Светог Петра Цетињског, назад до храма.
На више мјеста је читано Свето Јеванђеље са узношењем молитава Господу да спаси Цркву Своју, житеље Подгорице и сав православни народ од демонских сила које желе да оскрнаве светињу људског живота по Богу.
По завршетку Литије Митрополит се испред Храма још једном обратио вјерном народу, осврнувши се на саопштење НВО Queer Montenegro која је Митрополита на свом сајту прогласила хомофобом године.
„Претпостављам да ће се и сви њима слични, широм Европе и Америке, сагласити са тим проглашењем Митрополита црногорско-приморског за хомофоба. И морам да кажем да сам благодаран на том одликовању“, казао је Владика.
Владика је казао да је у последње вријеме добио и друга одликовања.
„Постао сам каваљер, први послије Светога Петра Цетињскога, ордена Светог Александра Невскога. Ових дана био сам у Москви и у Пјатигорску за празнике великог словенског пјесника Љермонтова и тамо сам добио велику награду „Златнога витеза“ за моју књигу о новом распећу Косова и Метохије. Сва та одликовања, заслужена или незаслужена, мала су у односу на ово одликовање које сам данас добио“, поручио је Митрополит црногорско-приморски.
„Јесте, признајем и потврђујем пред Богом и пред вама, народе Божји, пред небом и пред земљом потврђујем да јесам хомофоб. Мрзим лажнога човјека, мрзим човјека који продаје душу своју ђаволу, мрзим човјека који хоће да унакази икону Божју, образ Божји за кога смо се ми овдје молили“, рекао је Митрополит Амфилохије у обраћању вјерном народу..
Р.В.
[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15746/25_10_2014_mitropolit_amfilohije_podgorica.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

 

Pin It on Pinterest

Share This