Select Page

Петковданска литијаМитрополија црногорскоприморска организоваће у Подгорици, у суботу 25. октобра, Петковданску литију „за људски образ, икону божију, светињу брака и рађање дјеце”. Исти догађај организован је и прошле године након Параде поноса 20. октобра, када се Подгорицом шетало за црногорску част, образ, светињу брака и рађање дјеце, којој је присуствовало неколико хиљада вјерника, а након шетње поручено је да је литијом главни град очишћен од гријеха.
Парох подгорички и директор Радио „Светигоре” јереј Предраг Шћепановић на питање да ли се литија организује због Параде поноса казао је за „Дан” „да је циљ овогодишње литије да се људи подстакну да се рађају дјеца, да не буде више абортуса и других видова убистава, дроге и других пошасти савременог свијета”.
Литија се организује из разлога што су у савременом свијету угрожене породица као „мала црква“ и традиционалне породичне вриједности. Врши се пропаганда у име наводне слободе, али је у ствари ријеч о насиљу. Нема слободе без одговорности, јер бити слободан не значи чинити што год зажелимо, односно то би водило у анархију. Став цркве је дефинисан Светим писмом гдје је наведено даје Бог створио мушко и женско и дао им заповијест „рађајте се и множите и напуните Земљу“, а у књизи Мојсијевој се каже да је гадно истополно општење, цитирамо „са мушкарцем не лежи као са женом, гадно је“ (Трећа књига Мојсијева, 18 глава, 22 стих). Позивамо све људе да чују глас божији дат у Светом писму и да размисле, јер по ријечи апостола народа, светог апостола Павла, „све ми је слободно, али ми није све на корист“, јер ћемо на Страшном суду божијем дати одговор на своја дјела и поступке каже Шћепановић.
Он подсјећа да је Содому и Гомору Бог сатро са лица Земље са свим њеним житељима, изузев праведног Лота, због гријеха полног општења мушкараца са мушкарцем, жене са женом, и уопште живота мимо божијих заповијести.
Када људи живе разуздано, дешавају се велике катаклизме и природне катастрофе. Содома и Гомора су били поред Мртвог мора и дан данас су опомена људима да не злоупотребљавају слободу дату од Бога. Ово не напомињем да бих неког плашио или одвратио од пута који је кренуо, већ као свештеник који је дужан да људима укаже на опасности живота упркос Богу. Пастирске ријечи опомене понекад звуче грубље, али то не каже овај или онај владика или свештеник, већ Свето писмо која је ријеч божија дата људима, да му буде рефлектор, путоказ у свијету таме и мрака, истакао је Шћепановић. м.с.-ми.н.
Света Петка заштитница породице
Литија ће проћи од Саборног храма улицама Подгорице, Далматинском улицом, преко моста Миленијум, Улицом слободе, Булеваром Светог Петра Цетињског и опет до храма. Шћепановић појашњава да је литија молитвени ход којим се призива божији благослов, а да се ове, као и прошле године, организује догађај у част Свете Петке чији је култ везан за породицу и поштовање божијих заповијести.
Христова дјевица Света Петка, светитељка која је живјела крајем 10. и почетком 11. вијека заштитница је великог броја домова. Сви Бјелопавлићи је славе, дио данашњег подручја Васојевића, Загарача и Грбаваца, и многи други, а и многи храмови су посвећени њеном имену. Њен култ је увијек везан за породицу и поштовање заповијести божијих. Он је живјела у складу са Светим писмом и Светим предањем православне цркве. Овогодишња литија је посвећена одбрани лика божијег и људског образа, иконе божије, светињи брака и рађању дјеце, а у спомен 365 отаца Седмог васељенског сабора. Литија је молитвени ход којим се призива благослов божији са небеса на житеље мјеста у коме се организује литија. У прошлости су литије, нарочито кроз села гдје је живио велики број људи, одржавале за све веће потребе народа суше’, град, поплаве и друге непогоде, када је народу пријетила 6ило каква опасност, народ је тражио од владике и свештеника да светом водицом покропе усјеве и домове, да се помоле за здравље и мир свих житеља. Прије Другог свјетског рата су биле честе литије, али су оне одлуком атеистичких власти забрањене од 1945. па све до 1989. године, каже Шћепановић.

Милан Секуловић

Извор: Дан

Фото: Архива

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15744/24_10_2014_otac_predrag.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This