Select Page

Полиција је идентификовала нападаче у Рожајама који су прије десетак дана каменицама засули Парохијски дом. Иста група починилаца каменицама је напала Цркву Ружицу прошле суботу око девет сати за вријеме литургије. Како је саопштено из полиције, инспектори су поставили засједу у којој су на дјелу ухватили Р.Х.(13), Х.Х. (12), Б.Х. (9) и А.Х. (9) када су се каменицама обрушили на црквену имовину. Дјечаци, међу којима је и 12. годишња дјевојчица упутила су се у вјерску школу, када су пролазећи поред цркве са чијег звоника су се огласила звона, напали светињу каменицама. Полицајци су малољетнике привели у станицу полиције, гдје су их саслушали у присуству родитеља.
– Родитељи малољетника су се обавезали да надокнаде штету коју су њихова дјеца причинила парохијском дому и црквеном објекту. Како ова дјеца не подлијежу кривичној одговорности, препоручили смо да са њима обави разговор педагог у Основној школи „25. мај”, гдје дјеца похађају редовну наставу, те да се у овај случај укључи и Центар за социјални рад, саопштено је из полиције.
По ријечима пароха Милана Станишића, родитељи преступника су осудили поступак своје дјеце и обећали да се овакви инциденти више неће поновити.
Каменовање цркве и парохијског дома понавља се с времена на вријеме више од 15 година. Сваки пут то раде друге особе. Зато сматрамо да се са овом идентификациом починилаца неће завршити напади, све док се не промијени свијест свих грађана без обзира на вјерску припадност. Ми молимо све родитеље да васпитавају дјецу на прави начин, да цијене и поштују себе и своју вјеру, а онда ће поштовати и друге и њихову вјеру, јер само тако можемо наставити да живимо у слози и миру поручује Станишић.
У Одбору Исламске заједнице су одбацили сваку могућност да су ова дјеца ученици мектеба (вјерске школе) која ради под окриљем те вјерске организације. Предсједник Одбора Исламске заједнице Ернад Рамовић истиче да они дјецу уче да поштују сваког човјека, сваку вјеру и сваку богомољу.
– Тражимо да полиција јавно саопшти коју вјерску школу похађају дјеца која су каменовала православну богомољу. Сигурни смо да то ученици које ми подучавамо нијесу направили. Зато тражимо да полиција каже коју то школу уче та дјеца јер нећемо дозволити да нас нико на било који начин злоупотребљава. Исламска заједница „има одличну сарадњу са православном заједницом у овом граду и немамо никаквих спорова него смо примјер добре сарадње у цијелом региону, наглашава Рамовић.

Вера Ратковић

Извор: Дан

Фото: rozaje.net (архива)

Pin It on Pinterest

Share This