Izaberite stranicu
Представници самопроглашеног Кијевског патријархата су уз подршку националиста запосели храм Спаса Нерукотворног у селу Ходоси у Ровенском рејону, у Ровенској области у Украјини. То се десило 20. септембра 2014.г.

«Дошло је неколико возила из којих су изашли снажни момци. Неки су носили маскирне униформе са жутим тракама око руку. Највероватније су то били представници «Десничарског сектора», – цитира сајт Ровенске епархије локалног свештеника Романа Игнатјука који је био сведок инцидента.У то време је у храму служен молебан. Група пристиглих људи се окупила испред храма и почела је да спроводи митинг и гласање у вези с питањем припадности храма. Верници су се закључали.
«Почео је прави јуриш на храм са спољашње стране. Покушали су да исеку катанац на главним вратима брусилицом. Затим су покушали да скину прво једна, па онда друга врата. А на крају су донели маљ и просто избили бочна врата код десне певнице,» – каже се у саопштењу.
Свештеници су више пута телефонирали СБУ и милицији и молили да дођу. Међу нападачима се налазио милиционар, који није спречио насилничке радње.
Како се каже у саопштењу, верници су стали као живи штит «не пуштајући безаконике да уђу кроз избијена врата». Активисти су развалили главна врата, а свештеника који је покушао да их заустави ухватили су за расу и избацили напоље.
«Тада су и мене ухватили за руку и за ногу и хтели су да ме избаце из храма. Међутим, овог пута то нису успели да учине. Прошао сам само с откинутим дугмадима и петљом на подраснику,» – пише отац Роман.
По његовим речима, расколнички свештеници који су били у овој групи у своје оправдање су наводили гласање сеоске заједнице за прелазак у «Кијевски патријархат».

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This