Select Page

Добротворно гусларско вече, за пострадале у поплавама које су у мају ове године погодиле Србију, одржано је у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици. Акција, у којој висина прилога није била одређена, јер је ,,и најмањи прилог велика жртва“, одржавала се у тренутку када је Србија опет суочена са поплавама у којима је због невремена, од свијета одсјечено Кладово са околином. Организатори вечери били су Парохија 13. подгоричка и Удружење гуслара ,,Војвода Мина Радовић“, такође из Подгорице.
Вече је отворио гост Вучко Белојевић, пјевач изворних пјесама, који се представио ,,Косовским божурима“ и сплетом пјесама са Косова и Метохије, у пратњи Игора Конатара.
Учесници вечери били су народни гуслари Жељко Бугарин, Илија Палдрмић, Драгомир Перовић и Васо Ђоновић. Они су својим извођењем публику подсјетили на оно што се збивало у славној историји српског народа. Тако су се уз струне гусала низали стихови бојећи вријеме од Немањића и Карађорђа, њихових дјела и врлина, преко Вучијег дола, Шћепана Малог, славних дана и мегдана, надалеко чувене Мојковачке битке и Првог свјетског рата, чија се стогодишњица ових дана обиљежава као један од најзначајнијих и најсвјетлијих тренутака у историји читавог народа.
Пјесник и предсједник НВО Удружење гуслара из Подгорице ,,Војвода Мина Радовић“, хаџи Радован Радовић, говорио је своју пјесму о Првом свјетском рату и славном пробоју Солунског фронта.
Модератор вечери био је парох 13. подгоричке парохије Бранко Тапушковић. Он је подсјетио на помоћ коју је Србија у континуитету слала Црној Гори до девевдесетих година, за опоравак од катастрофалног земљотреса који је погодио 1979. године.
– И данас су поплаве у Србији. Како чујемо Кладово је одсјечено од свијета. Браћа се не смију заборавити, као што ни они нијесу заборавили нас априла 1979. године. Читаве двије деценије, успијевали су да издвајају средства за Црну Гору, односно за штету која је настала тим земљотресом – казао је Тапушковић подсјећајући присутне на племенитост.

А. Ћ.

Извор: Дан

Фото: Архива

Pin It on Pinterest

Share This