Select Page

Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина – свечано је прослављено у Чајничу, у храму посвећеном овом великом празнику Цркве Божије, у ком се чува надалеко позната чудотворна икона Богородице – Чајничка Красница.
Свету литургију служио је протојереј-ставрофор Милорад Новаковић из Рогатице уз саслужење протојерејâ-ставрофорâ Саве Брадоњића, Ранка Билинца, Чеде Ђуреиновића, Миломира Ковача, протојереја Александра Видаковића, протонамјесника Горана Терзића, јереја Драгише Симића и ђакона Младена Максимовића.
Отац Ранко Билинац је, бесједећи о празнику, рекао да и ми требамо проћи тим путем подвига, врлине и послушности, љубави и вјерности, којим је прошла Пресвета Богородица.
„Гдје друго утјеху да нађемо, ако не у храму Божијем, ако не тамо гдје је утјеху нашла и Пресвета Богородица? Гдје, ако не у овој светињи? Сви Божји изабраници су се нарочито молили Мајци Божијој и она им је притицала у помоћ. О томе нам говоре многа житија, многе чудотворне иконе, као што је ова чудотворна икона Чајничке Краснице, празници и црквене химне посвећене Пресветој Богородици,“ нагласио је прота Ранко.
Он је додао да су иконе и црквене пјесме живописане и спјеване у част Богородици јер је Она била изабрана да роди Сина Божијег, поставши тако „шира од небеса“ и заступница, заштитница, помоћница и утјешитељка људима у свакој немоћи, тузи и болу.
Велики број вјерника причестио се Светим тајнама, а након Литургије обаљена је литија око храма и кроз градске улице. У храму је потом освећено жито и преломљен славски колач, а у црквеној сали приређена трпеза љубави за госте и народ.

Извор: Епархија дабробосанска

Pin It on Pinterest

Share This