Izaberite stranicu

Новине сербске су биле прве српске дневне новине, које су се појавиле 1. августа 1813. у Бечу. Пуне три године лист је излазио сваки дан осим недјеље и празника, и то је први дневник на српском језику, а затим је излазио два пута недјељно. Давидовићеве и Фрушићеве новине постале су носилац књижевног живота Срба својим рубрикама „Смеснице књижествене“ „Књижество србско“ и „Прикљученија внутрања“. Давидовић уводи нови књижевни лист у виду алманаха под називом – Забавник. У Бечу је објавио шест бројева Забавника од 1815. до 1821. године. Фрушић 1816. године, после дипломирања је напустио Беч и новинарски рад и посветио се медицини.
Давидовић од тада сам уређује новине. Давидовић се заинтересовао за издавање књига, а и вјеровао је да ће моћи да поправи свој материјални положај ако посједује сопствену штампарију, због тога је затражио дозволу за типографију и почео да учи штампарски занат.
До маја 1816. уредништво листа водили су Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић, студенти медицине.
Први српски дневни лист почео је да излази у времену погодном за дневну штампу, у вријеме ратова удружене европске коалиције против Наполеона. Највећи дио простора, скоро три четвртине, био је посвећен тим ратовима. Поред ратних вијести лист је доносио прокламацију и наредбе владара, указе и наименовања, а на крају редовно „Теченије новца на Виенској берзи“.
После изласка Фрушића из редакције (када је завршио медицину), Давидовић је водио велику борбу за опстанак Новина, јер је њихов тираж и број претплатника од 1816. године сталано опадао, а чему је знатним дијелом допринијела и аустријска цензура, која није дозвољавала новинама ма какво мијешање у политику.
Уложивши све напоре да спасе лист, Давидовић је 1819. године набавио сопствену штампарију за Новине и покренуо алманах Забавник. Међутим и поред свега, дугови су се само повећавали. Половином 1821. године Давидовић је напустио Беч и прешао у Србију, оставивши Новине свом сараднику, студенту права Петру Матићу.

Извор: in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This